2023 126. kitabı
Okunma: 31 Mayıs 2023 20:27
Mayıs ayının son gününden hepimize merhabalar, iyi akşamlar. Yeni gün, yeni ay ve yılın devamı bizlere huzur, bereket ve sağlık getirsin diyelim ve başlayalım. Yazarı daha evvel okumuş muydunuz bilmiyorum ama kapanışı onunla yapmak istedim bu ay için ve daha sonradan Kemal Tahir okumaya devam edeceğim. Yazarımızın yani Ali Kuzu’nun hayatını bu gibi araştırmalara vakfettiğini ve ne yazık ki günümüzde bunlar yerine popüler kültür (kültür karşıtı olarak çevrilebilir) eserlerinin tercih edildiğini görmekteyiz ve biz de okuyoruz bunları. Ancak bu gibi değerli eserleri de okumayı ihmal etmiyoruz. Bu kitapta konumuz ise MOSSAD adlı istihbarat örgütü. Orta Asya’nın küçücük bir bölgesine hükmeden ve bu bölgenin dışında dünyanın her yerinde de hükmünü geçiren bu örgütü incelemek de yazarımıza çok yakışmış. Doğru Zaman ve Doğru Sorular orantısını çok iyi yakalamayı başarmış kendisi. Evvela her İsrail vatandaşı potansiyel olarak Mossad’a hizmet etmekte ve bundan gurur duymaktadır. Bunun dışında da bir şey düşünmemektedir. Ne yazık ki bizim ülkemiz ve dünya genelinde tüm ülkelerde ise hükümet ve devlet ayrımı yapılamamakta, devletlere ve onun kolluk güçlerine bütün dünyada HAİN başta olmak üzere pek çok yakıştırma yapılmaktadır. Bizim ülkemizde de böyledir ve polisimiz olsun askerimiz olsun türlü hakaret ve aşağılamalara birtakım zihniyetler yüzünden maruz kalmasına rağmen aynı zihniyetlerin başı sıkıştığında onlara da hizmet etmektedir. Mossad’ın ve İsrail’in yani Yahudi halkının evvela kendini düşünmesi ve kendine olan bağlılığı ise objektif olarak pek çok millet ve onun düşünürlerinin hayran olduğu bir konudur. Diğer yandan Mossad ve onun operasyonları açıkçası ilgi çekici olmaktan öte, dehşet vericidir. Dünyanın en zengin şirket ve ailelerinin Yahudi olmaları ve Global olarak her yere ulaşabilir bir ticaret ağına hakim olmaları da bunda etkilidir. Yani bu insanların ulaşamayacakları kimse yok, satın alamayacakları kişiler ise oldukça az. Hatta şöyle örnekleyeyim, ülkemizin en aydınlık insanlarından Uğur Mumcu’nun en karanlık cinayetler arasında yer almasının da bir sebebi vardır. Kitapta sayfa 148’i açtığımızda Uğur Mumcu’nun yazısından bir kesit okuyacak, bir şeylerin farkına varıp bunu dile getiren bir insanın bunu söyledikten 2 hafta sonra nasıl katledildiğini biraz olsun anlayacağız. Uğur Mumcu’nun işte o çok değerli yazısı: Ortadoğu çok uluslu çıkarların şaşırtıcı ittifaklara yol açtığı kaygan bir ortamdır. Kürtler, sömürgeciliğe karşı bağımsızlık savaşı yapıyorlarsa ne işi var Mossad’ın Kürtler arasında? Yoksa Mossad, anti emperyalist savaş yapıyor da dünya bu savaşın farkında değil mi? Bu yazısında rahmetli Uğur Mumcu’nun Mossad ve Barzani ilişkisine yönelik yazısından bir kesit ekledik. Mossad denildiğinde asıl mesele bunlara saldırmak değildir. Zaten onların politikası da bu değildir. İnsanları öyle bir raddeye getirirler ki, insanlar birlik ve beraberlik olaylarını bırakıp birbirlerini katlederler. Son darbeyi de bunlar gerçekleştirir ve sonra adına DEMOKRASİ veya ÖZGÜRLÜK derler. Bu gibi meselelerde de uyanık olmak lazım. Yani etrafta gezen birilerinin bizlere şirin gözükmesi ve açıktan bir şey yapmaması mesele değildir, mesele yaptığı şeyleri gizlemesi ve bunları kimsenin ruhunun duymamasıdır. Aniden yapılan örtbas olayları da bunu pekiştirmektedir. Çünkü okuduklarımız ağırlıklı olarak 30 sene önceki operasyonlar ve öldürülenler ile bazen de 20 yıl evvelinin olayları. Artık günü geçmiş muhabbeti yapamamamızın sebebini de bir önceki cümlede açıkladım. Gelişen teknoloji ve hayat şartlarına böyle bir organizasyonun uyum sağlayamayacağını düşünmek çok masumca değil aptalca olacaktır. Yine oldukça başarılı bir eserdi ve uzun zamandır okumak için bekliyordum. Haziran ayı itibariyle yeniden Kemal Tahir okumayı iple çekiyorum. Şimdiden hepimize mutlu akşamlar, mutlu geceler dilerim. İyi okumalar..
MossadAli Kuzu (Gazeteci) · Kariyer Yayınları · 201653 okunma