Fizyonomi ilmine göre, baş parmak kişinin iradesini temsil eder. Baş parmağın üçüncü boğumu, işaret parmağının ikinci boğumundan uzun olan kişiler, tasarlayarak, planlayarak cinayet işler. Baş parmağının aşırı kısa olması ve üstelik tırnağın da yarım tırnak şeklinde olması, öfke kontrol sorununu gösterir ve bu kişiler bir anlık öfkeyle cinayet işler.
Ancak, şunu da belirtmek şart. Kişi, bu özelliklerini, aldığı eğitim, bilgi ve kültürü ile törpüleyebilir. Tasarlama yeteneğini, başka alanlarda kullanabilir, ya da öfkesini kontrol etmeyi öğrenebilir. Kişinin düzgün ve uzun bir akıl çizgisi varsa, bu olumsuz özellikleri kontrol altına alabilir.
Fizyonomide tek bir done ile yorum yapılmaz. Birkaç alametin bir arada olması gerekir.
Bu arada, fizyonomiyi en iyi şekilde kullanan kişilerden biri de 2. Abdülhamit' tir. Kendisi, hapishanedeki tüm suçluların baş parmağı uzunluğuna tek tek bakmış.