·256 syf.····Okunma: 04 Haziran 2023 20:46 Kitabı almamdaki tek neden yazarın daha önce okuduğum “yaşamak” adlı harika romanıydı. O kadar çok beğenmiştim ki bu kitabın ne amaçlı yazıldığını bilmeden, yine harika bir kitap olacağı düşüncesi ile aldım. Yazar da beni yanıltmadı.
Çin’in iki büyük devrimi olan, siyasi ve ekonomik devrimini, halkın bu devrimlere alışma sürecinde çektiği zorlukları, yaşadıkları baskıyı, zulmü, açlığı, yoksulluğu ve tam alışmışken düzenin yeniden hızla değiştiğini, ekonomik gelişmenin toplumu nasıl yozlaştırdığını, kültürün ve ahlakın ekonominin gerisinde nasıl kaldığını, o etkileyici dilini kullanarak çok güzel anlatmış.
Sadece on sözcükle Çin’in özellikle son otuz yılını, yumuşak, su gibi akıcı, beni yormadan, Çin hakkında bilmediğim birçok şeyi öğreterek ve Türkiye’nin bugüne geldiği süreç ile Çin’in çeşitli zamanlarındaki tarihsel süreçlerinin paralelliklerini fark ederek, bazen tebessümle, bazen üzüntüyle ama çoğunlukla şaşırarak okudum.
Çin hakkında bilgi sahibi olmak için, genel kültürünüzün gelişmesi için ya da sadece kaliteli bir şeyler okumak için tercih edilebilecek bir kitap. Tavsiye ederim.