Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gönderi

Ekonomi yönetiminin odaklanması gereken kritik politika ikilemleri var. Hızla uygulamaya geçilmesi gerekiyor Dış açığın sürdürülebilir düzeye çekilmesi lazım. Bunun için kurda düzeltme olmalı ama bu 2 tarafı keskin bir bıçak; kamu maliyesi ve enflasyon üzerinde risk oluşturuyor.
·
25 görüntüleme
Ahmet okurunun profil resmi
Faizlerin “rasyonelleşmesi” lazım. En azından ilk aşamada yapılması gereken, geçmişte yetkililerin “önemsizleştirildiği” ile övündüğü (!) Merkez Bankası politika faizinin yeniden “önemli” hale getirilmesi. Bu ise negatif reel faiz ile olmaz. Ama bu da iki tarafı keskin bir bıçak.
Ahmet okurunun profil resmi
TCMB’nin faizi rasyonelleştirmesine paralel, bankacılıkla ve sermaye piyasası ile ilgili düzenlemelerin sadeleştirilmesi, döviz işlemleri üzerindeki kısıtlamaların gevşetilmesi lazım. Kısacası finansal baskılamaya son vermek gerekiyor. Kredi mekanizması böyle işlerlik kazanır.
Ahmet okurunun profil resmi
Döviz üzerindeki sınırlamalar kalkınca kurun kontrolsüz biçimde hareket etmemesi için faizle ilgili yapılacak düzeltmenin boyutu önem kazanacak. Bu ise hem bankalar hem krediyle çalışan reel sektör hem de Hazine açısından ağır yük oluşturacak.
Ahmet okurunun profil resmi
Kamu maliyesinin görünümü endişe verici. Seçim dönemindeki vaatlerle dağ gibi artan faiz dışı harcamalara bir de kur ve faiz ile ilgili düzeltmeye bağlı finansman yükleri eklenecek. Gelir artırıcı düzenlemeler lazım. Ama bu da iki tarafı keskin bir bıçak.
Ahmet okurunun profil resmi
Sonuç; nihai yurt içi talepte ciddi bir yavaşlama olması gerekiyor. Yumurtaları kırmadan omlet yapılamayacağı gibi iktisadi faaliyet yavaşlamadan ikiz açık dengeye gelmez. Dışarıdan sağlanacak sermaye akışı dengelenmenin maliyetini hafifletebilir. Ama bu da 2 tarafı keskin bıçak.
Ahmet okurunun profil resmi
Bütün bıçakların iki tarafı da keskin olduğuna göre elimizi keseceğimiz neredeyse kesin. Belli olmayan ne kadar kan kaybedeceğimiz. Bir de siyasetin buna ne kadar tahammül göstereceği. Zira sistemin temel parametrelerinin ve zihniyetin değişmemiş olduğu gerçeği göz ardı edilemez.
Ahmet okurunun profil resmi
Talihsizliğimiz şu ki yakın geçmişte 2020 Kasım- 2021 Mart dönemindeki kısmi rasyonelleşmenin ardından yaşananların acı hatıraları hala canlı. Bütün kalbimle bu defa farklı olmasını diliyorum. Sorunlar kalıcı biçimde çözülemeyecek olsa bile geçişin görece yumuşak olmasını umalım.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.