İki kitap bir arada kitap yorumu" (ง ˙o˙)ว
2023 13. kitabı
Okunma: 05 Haziran 2023 20:08
(SPOİLER İÇEREBİLİR) ''Zira insanlar elleriyle değil, gözleriyle yargılarlar. Çünkü çoğu insan görür ancak pek azı hissedebilir. Herkes sizi göründüğünüz gibi görür fakat gerçekte nasıl biri olduğunuzu çok az kişi hissedebilir.'' -Saklı Yapraklar| Y. Tsunetomo Kitabı öncelikle yüzeysel olarak inceleyecek olursak iki kitabın birbirine ters bir biçimde basılmasıyla ortaya koyulmuş. Saklı Yapraklar genel olarak Budizm ve ilkelerini birçok yönden hikayeleştirerek anlatmış. Birçok ilkesi İslam'a benziyordu diyebilirim. Hayata dair ders niteliğinde güzel alıntılara yer verilmiş. Beni en etkileyen kısmı ise adamın kafası kesilse bile belli bir süre içinde diğer adamı etkisiz hale getirmesiydi. Savaşın bile belirli bir saygı içerisinde gerçekleşmesine de önem verilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Konfücyüs'un ilkelerine de güzelce değinilmiş. Saklı Yapraklar kısmına bir puan verecek olursam: 7.5/10 diyebilirim. Gelelim kitabın Prens kısmına, Kitap, iyi bir yönetici nasıl olmalıdır? Devlet meseleleri nasıl çözülmelidir? Düşmana nasıl yaklaşılmalıdır? bunları güzelce açıklamış. Devlet meseleleri hakkında kitaptan örnek verecek olursak: Tehlike uzaktayken tedbir almak daha kolaydır ancak ortaya çıkıncaya kadar beklerseniz, hastalık tedavi edilemez hale gelir. Doktorların tüberküloz için söyledikleri buraya da uygundur, şöyle ki: Başlangıçta hastalığı teşhis etmek zor, tedavi etmek ise kolaydır, ama zaman geçtikten sonra ilk ortaya çıktığında teşhis ve tedavi edilemeyen hastalık, teşhisi kolay ancak tedavisi zor bir hale gelir. Devlet meselelerinde de durum aynıdır: eğer gelişen bir fesatlık varsa ve önceden fark edilirse (sadece öngörülü ve basiretliler bunu yapabilir) çabucak icabına bakılır. Ancak zamanında fark edilmez ve herkesin farkına varabileceği kadar ilerlerse artık bunun için yapılabilecek bir şey yoktur. Kitap genel olarak güzeldi bence bir şans verilebilir :')
Kitap Yorumu
Saklı Yapraklar Hagakure - PrensNiccolo Machiavelli · Elhamra yayınları · 202180 okunma