···Okunma: 05 Haziran 2023 08:33 Ernest Hemingway bu kısa romanında hayatın getirdiği zorluklar karşısında vazgeçmemeyi, kararlılığı ve mücadeleyi o kadar güzel anlatmış ki; o küçük sandalla siz de onunla birlikte okyanusa açılıyorsunuz.
———spoiler———
Türlü başarısızlıklara uğramış, tek geçim kaynağı balıkçılık olan Santiago tek bir balık bile tutamadığı seksen dört günün ardından denize açılır ve tutulmaya pek de niyeti olmayan bir balıkla günlerce elleri parçalana kadar uğraşır. Pes etmeden okyanusun derinliklerine günlerce sürüklenir. Yalnızlığı da azmi de onunla birlikte o küçük teknede bize de yaşatır. Tam elde ettim derken başına gelenler hayatın ta kendisi gibi türlü zorluklar çıkartır karşısına. Günlerce süren uğraşın sonunda yakaladığı balığının, köpek balıklarına yem olmasına izin vermemek için uğraşır. Bunu yaparken balıkla kendini özdeşleştirir. Elleri bomboş karaya dönebilen yaşlı adam sonunda hiçbir şey elde edemesek de çabalamanın önemini anlatır bize kitapta.
————
Bu hayatta büyük bir şey yapmak istiyorsak hepsine katlanmak zorundayız. Götürebildiğimiz kadar ileri götürmeliyiz. Fakat her şeye sahip olamayız.
Hayatın ta kendisini insan figürü üzerinden çok sade fakat etkili bir şekilde anlatmış bize Hemingway. Keyifli okumalar.