2023 21. kitabı
Okunma: 09 Haziran 2023 22:10
HÜSEYİN RAHMİ GÜRPINAR - KUYRUKLU YILDIZ ALTINDA BİR İZDİVAÇ Öncelikle hepinize merhabalar, kitap dostlarım. Bugün sizlere Türk edebiyatından çokça tanınan bir kitap olan Kuyrukluyıldız Altında Bir İzdivaç kitabının incelemesini yapacağım. Öncelikle kitabın konusuna bakacak olursak; kitabımız geçmiş zamanda dünyaya çarpması olası olan bir kuyruklu yıldız hadisesinden bahseder. Yazar bu konuyu anlatırken, toplumun halini komik bir şekilde, bir de aşk hikayesiyle bağdaştırarak bizlere sunar. Kadın cinsiyetinden pek haz etmeyen bir karakter olan İrfan, baş karakterdir ve bir gün kadınları hem kuyrukluyıldız hakkında bilgilendirmek hatta korkutmak için bir konferans verir. Bu konferanstan sonra bir aşk vuku bulur. Dönemin şartlarında kadının ne kadar pasif olduğu düşünülürse, döneme pek de uymayan bir kadın - Feriha- , İrfan' a bir mektup yazar ve olaylar bu şekilde gelişir. Kitap dili , konusu ve konunun işleyişi bakımından oldukça hayatın içinden gelmektedir ve adeta okurlara o zamanda yaşıyormuş hissi uyandırmaktadır. Karakter yelpazesi ile bizlere dönemin özelliklerini başarılı bir şekilde anlatmakta ve biz okurun yüzünü de gülümsetmektedir. Kitabın dil ve anlatımına bakacak olursak, dil yöresel olarak kullanılmış ve günlük diyaloglardan oluşmuş durumda. İlerleyen kısımlarda ise mektup yoluyla olayları bizlere anlatmaktadır. Dili gayet akıcı ve anlatımı da bir o kadar açık. Sadece bazı kısımlarda teorik bilgiler bulunmakta fakat bunlar azınlıkta olduğu için okurken bir sıkıcılığa sebebiyet vermemektedir. Ben konusunu, konunu işleyişini, karakterleri çok sevdim. Kah güldüm, kah kederlendim, kah şaşırdım ve heyecandan kitabı merakla okudum. Tek çırpıda okunabilecek, kalbimizi ısıtabilecek, yüzümüzü güldürebilecek nitelikte bir eser. Ben çok severek okudum ve en sevdiğim Türk edebiyatı eserlerinden birini daha okumanın memnuniyetini yaşadım. Sizlerde kalbinizi ısıtacak ve yüzünüzü güldürecek bir hikayeye ortak olmak isterseniz kesinlikle tavsiye ederim. Okuyacak olan tüm kitap dostlarıma şimdiden keyifli okumalar dilerim.
Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaçHüseyin Rahmi Gürpınar · Özgür Yayınları · 201425,7bin okunma
1 +1'leme