2023 161. kitabı
Hollanda tarihinde, "lale çılgınlığı" olarak bilinen dönemin üzerinden otuz yıl geçmiştir. Johan de Witt ve kardeşi Cornelis idam edilmiş ve Hollanda, tarihinin en sancılı günlerini yaşamaktadır. Bu sırada Çiçek Üreticileri Derneği ilk siyah laleyi yetiştiren kişiyi ödüllendireceğini ilan eder. Cornelis van Baerle adında genç bir doktor, ilk siyah laleyi yetiştirmek için harekete geçer, ama sonu hapisle, aşkla ve fedakarlıklarla geçecek bir hayat olacaktır. On dokuzuncu yüzyılda, yaşadığı dönemin en sevilen ve en çok okunan romantik yazarlarından biri kabul edilen Alexandre Dumas bu eserinde bir dönemi, toplumsal ve siyasi olaylarla bağdaştırıp, iki lale yetiştiricisi bahçıvan üzerinden tarihi bir döneme ve lalenin bir ülkenin toplumsal hayatındaki yerine ışık tutmanın yanında, insanı bir yaşam boyu ayakta tutan duyguları da resmediyor. Hırsın insan ruhunu nasıl yorduğuna, azmin nasıl güçlendirdiğine dikkat çekiyor. Burada değinmeliyim ki; yaşananlarda daha çok olaylar ön plana alınmış. Örneğin, "siyah lale"ye sahip olmak için duyulan hırs ve bunun getirdiği kıskançlık duygusu biraz daha arka planda kalmış. Ama okuyucuya o duyguları da mükemmel geçirmiş. Yine de Dumas’ın en bilinen ve sevilen eserlerinden biri. Mutlaka okunması gerekenlerden.. #SiyahLale ^ ^ #alıntı Sadece büyük acılar çekenler mutluluğun anlamını bilirler. ^ Aşk çiçekleniyor ve etrafındaki her şeyi de çiçeklendiriyordu: Aşk, dünyanın tüm çiçeklerinden daha parıltılı, daha hoş kokuluydu. ^ Bazen insan kendisinde çok mutluyum deme hakkını asla bulamayacak kadar çok acı çeker. ^ ^ #dünyaklasikleri #dumas #aleksandırdumas #bloghemsire #bookstagram #edebiyat
Siyah LaleAlexandre Dumas · Ema Çocuk Kitap · 201719bin okunma