2023 72. kitabı
Tek parti faşizanlığını bir nebze de olsa anlamak babında önemli bir eser. Yazarın bu döneme ait bir çok kitabından seçimlerle ilgili en detaylı ve bilgiye ulaşmak açısından kaynak bir çalışma. Cumhuriyet diyorsun demokrasi diyorsun bunu 23'ten 45 seçimlerine kadar göstermelik yapıp sonra halk buna hazır değil diye anlamlandırıp bütün muhaliflerini Takriri Sükun kanunu ve İstiklal Mahkemeleri ögütücüsü eli ile sağlayıp demir yumruk diyeceğimiz sistemle ülkeyi yıllarca yönetiyorsunuz. Sonra sizlerin takipçilerine alın bakın o çok sevdiğiniz ve iftihar ettiğiniz tek parti devletini öve öve bitiremeyip insanların aklı ile alay ediyorsunuz. Dünyanın en büyük ikilemlerinden birisi de bu halk en kısa zamanda 6 ayi geçmeyecek zamanda Latin harflerini ögrenmek için bastırıyorsun halk buna 1950'lere kadar bile ülkenin yüzde yüzünün bile ögrenmediği dili dayatıyorsun ve hazır bu halk diyorsun. İş demokrasi olunca cumhuriyetler de demokrasinin olmazsa olmaz şiarı çoğulculuk düşünce ve uygulamasıdır lakin ilk deneme de sizlerden bıkmış halk Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası'na fevç fevç ilgi gösterince iktidar elimizden gidiyor bu cahil halka bırakılamayacak kadar önemli bir mevzudur deyip partiyi kapattırıyorsun. Esasında Serbest Cumhuriyet ile ilgili bahsetmiyorum bile. Halktan uzak olimpus dağında yaşar akşam kafalar güzel gecelere kadar kağıt poker dans balolar kimin eli kimin cebinde belli değil sonra öğleden sonralara kadar uyku sonra bir kaç yurt gezisi ile işi kotarmaya çalış. İkinci adam bile sana muhalefet ettiği vakit ona bile tahammül edemez hale getir bürokrasiyi sonra Cumhuriyetten, demokrasiden, ülkeyi nereden nereye getirdik diye propagandanın kralını yap. Velhasıl İtalya'da Mussolini, Almanya'da Hitler, Rusya'da Lenin ve Stalin, Türkiyede Kemal ve İnönülü dönemleri düşündüğümüz vakit kimlerin hakları nereden nereye getirdiğini kimin kimden nasıl etkilenip sistem devşirdiğini ve ülkeleri nasıl hale soktuklarını görünce bu haklar bunlara iyi dayanmış ve dayanamamıştır. Okuyun bu tarz eserleri de göklere çıkardığınız kişilerin yurttaşlara ne kadar değer verdiğini görün..
Tek Partinin İktidarıAhmet Demirel · İletişim Yayınları · 201418 okunma