Puan vermedi·345 syf.····Okunma: 11 Haziran 2023 22:23 YAŞAYAN TEK İSTİKLAL GAZİSİNİN REKLAM DÜNYASI İLE İMTİHANI
1974 doğumlu Murat Menteş’in üçüncü romanı. Diğer kitapları da böyledir muhtemelen; romanı bir tür içinde sınıflandırmaya kalksak, bu tür absürt aksiyon kara mizah olabilirdi. Roman kahramanı Civan Kazanova gibi söyleyecek olursak, absürt aksiyon kara mizah diye bir roman türü olmasaydı, onu Murat Menteş icat ederdi. Murat Menteş medyada reklam metin yazarlığı, dergi ve gazetelerde köşe yazarlığı yapmış olağan dışı hayal gücüne sahip bir yazar. 5 yıl kadar ‘’Ot’’ dergisinin şef editörlüğünü yapmış, 2013’ten beri ‘serbest yazar’ olarak hayatını sürdürüyormuş.
Nedir bu absürt aksiyon kara mizah derseniz; içinde olmayacak işlerin birbirini kovaladığı, akla yatan saçmalıklarla olayların bağlandığı, kavga, dövüş ve polisiye ögelerle, son derece komik bir şekilde gelişen olay örgüsü çerçevesinde gerçek olguların hicvedildiği, okuyanın yüzüne adım başı karşılaşılan cesetlere dertlenmeyecek ölçüde gülümseme oturtan roman, diyebilirim yeterince kısa söylemek gerekirse.
100 yaşındaki yaşayan tek İstiklal Gazisi Ruhi Mücerret ve otuzlu yaşlarını süren Beden Eğitimi Öğretmeni Civan Kazanova’nın kendilerini sömüren sistemle mücadelesini bulacaksınız romanda. İçinde büyük ve küçük onlarca esere gönderme olan romanın sayfalarını, bir kitabı neden sevdiğimin çok kez cevabı olan, satır aralarını görebilip, şifreleri çözebildiğim his ve coşkusuyla çevirdim. İlk çeyreğe kadar istiklal gazisinin absürt hikayesini anlamlandırmak zorluğu orantısında komikti. Hikayenin Civan’ın ağzından anlatıldığı kısmında ise alışık olduğumuz mantık silsilesinde olmasa da taşlar yerine oturuyor, olaylar yavaş yavaş birbirine bağlanıp akıl almaz şekilde anlamlanıyor.
Keyifle, gülümsemeyle okunabilecek, özellikle de yaz günlerinize keyif katacak bir kitap bu. Yazar ile yaşımızın yakınlığından olsa gerek, öğrenci evlerimizi nefessiz kahkahalara boğan, dünyada olup bitenleri en saçma repliklere çevirdiğimiz, şimdi aklımda kendileri değil ama o neşeli izleri olan güzel anılarımı hatırlattı bu kitap. Bundan böyle takip edeceğim ve yazılarını arayacağım bir yazar olacak.