Bir gecede okuyup bitirdiğim, bildiğim gerçekler olmasına rağmen okurken etkilendiğim, konusu gereği epeyce sarsıldığım, gerçekçi, etkileyici, okurunu hem düşündüren hem de okuma zevki veren bir kitap. Müthiş!
Kitap hem günümüz İstanbul’unda hem de ortaçağ İtalya’sında geçiyor. Günümüz olan kısmı romanın konusu, İtalya olan kısmı kitap olarak konuyu besleyen kısmı. Kitap içerisinde kitap olması çok hoş bir detaydı, inception filmini anımsattı (ki filmi çok severim).
Günümüz İstanbul’unda 2018’li yıllarda geçen bir hikaye. Cinci hoca kisvesinde din bezirganlığı yapan 60 yaşlarında bir adam, adamın erkek çocuk veremeyen karısı, erkek çocuk sevdasına 14 yaşında zorla evlendirilen bir kız var kitapta. Hocanın bu kızla evlenmesiyle konu başlıyor. İçiniz acıdı değil mi? Keşke olaylar sadece böyle kalsaydı. Yeter mi? Yetmiyor tabii.. hiç bir zaman yetmedi…
Ana karakterlerden biri olan kızçemiz eve gelen hastalardan bir kitap hediye alır. Kitabın konusu ise ortaçağ İtalya’sında geçen engizisyon mahkemelerinde yaşananlar, yanlışa baş kaldırmak, acılardan sıyrılarak sağlıklı bir hayata geçme hiyakesidir. Her ne kadar mutlu sonla bitse de içim acıyarak okudum. Erkilenmemek mümkün değil zira.
Cinsiyet eşitsizliği, kadınlara yapılan yanlış muamele; dinin hoyratça kullanımı, para ve kişisel çıkarlar için bozulması, hoca yahut rahip farketmez, dinin tüm zamanlarda yanlış yorumlandığını ve yanlış uygulandığını gösteren güzel bir roman olmuş. Haklı ama mağdurun, haksız ama güçlünün nasıl bir durumda olduğunu muhteşem bir şekilde ortaya sermiş. En sevdiğim kısmı ise yaşı kaç olursa olsun bir kadın içsel uyanışını gerçekleştiğinde bir şekilde kendini kurtardığını, mahkum hayatı değil de özgür hayata geçtiğini vurgulaması oldu. Çok seviyorum güçlü kadın hikayelerini…
Akıcı ve sade bir dili var kitabın. Okurken akıp gidiyor. Konusuyla da sizi içine çekiyor. Her ne kadar acı gerçeklerden bahsetse de insan kitaptan başını kaldıramıyor.
Yazarın okuduğum ilk romanı. Aynı zamanda öyküleriyle katıldığı antoloji kitapları da var. Elbetteki hepsini okumak istiyorum. Bu kitapla başlangıç yapmış olayım