2023 25. kitabı
Tüm eserlerini Truva savaşı üzerinden işleyen #euripides , Antik Yunan mitolojisinin önemli kahramanlarıyla bütünlük kurup yaşanılan olayları bölümlere ayırıp yayımlamış ve sahnelemiştir. #kyklops eserinde de Homeros'un Odysseia destanındaki ana karakter Odysseus'un, Polyphemos ile mücadelesinin bir bölümünü ele alıyor. Tam metin halinde günümüze ulaşan tek #satyrikon drama olup tragedya tekniği ile okurunu/seyircisini düşündürürken güldüren komedya özelliklerine yoğunluk veriyor. Bir prologos (Açıklama), parodos (koronun ilk şiiri), üç adet epeisodion (Diyalog), üç adet stasimon (Koro) ve eksodos (Çıkış) bölümlerinden oluşmaktadır. Kitabın ismini taşıyan “Kyklops”(Polyphemos) gök ve toprağın çocukları; hiç bir tanrıdan korkmayan, insan eti ile beslenen tek gözlü devdir. Koroyu seslendirenler, Dionysos,Şarap Tanrısı eğlenceye düşkün,barış elçisinin maiyetinde olan #satirler yani Tanrı pan’ın çocukları,yarı keçi yarı insan kır ve orman iyelerinden oluşuyor. #silenos ise satirlerin en yaşlı babası,ki oyunumuzun ana karakterleri ne kadar Odysseus ve Polyphemos olsada benim için ‘As’ oyuncu Silenos oldu Oyunu daha iyi anlamanız için kişileri açıkladım ve şimdi rahatlıkla kurgumuzdan bahsedebilirim. Troya seferinden memleketine dönen İthaki kralı Odysseus'un gemisi fırtınaya yakalanır ve Kyklopsların adasında mecburen durmak zorunda kalır.Karşılarına çıkan Silenos ile erzak karşılığı anlaşma yaparlar ama Polyphemos bunu duyunca işler arapsaçına dönüşür ve kehanet gerçekleşmeye başlar. Aklın öncüsü ,doğruluk timsali Odysseus ve dostları neler yaşadı, tek gözlü deve ve Silenos’a neler oldu en önemlisi de kehanet nasıl gerçekleşti…? Merak ediyorsanız keyifli bir okuma sizleri bekliyor.
KyklopsEuripides · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2020711 okunma