2023 4. kitabı
Okunma: 15 Haziran 2023 17:20
Şöyle biraz kitap hakkında incelemelere bakıldığımda kimisine göre kitap sıkıcı ve anlaşılması zor gelmiş. Evet pek gündelik bir dil gibi değildi, ama bana göre akıcıydı. Her Okunan kitabın ilk sayfaları biraz anlaşılmaz olsa da konuya hakim oldukça anlaşılıyor. Kitapta yer alan uzun tasvirler ve bazen önemli olaylarda kimden bahsedildiğini anlamak zordu. Konuyu anlayıp karakterleri benimsedikçe zor gelmiyor. Kitaba ismini veren Gastby’den biraz bahsedeyim. Kendisi gençken sevdiği ama kavuşamayıp, nerede olduğunu da kaybetmesiyle beş yıl boyunca sevdiği kadına sadık kalır. Beş yılda boş durmayıp milyoner olur ve görkemli evini her hafta sonu çeşit çeşit insana açıp geceden başlayıp sabaha kadar süren muhteşem partiler yapar. Partilerine katılan insanlar arasında tek görmek istediği kişi aslında sevdiği kadındır. Büyük partilerine gösterdiği özen ve büyüklüğünün sebebi bellidir. Karakterlerden olan ama olaylara sanki denk gelmiş gibi Nick’in gözünden okuyoruz. Olayları sadece Nick’in gördüğü ya da anlattığı kadarını biliyoruz. Bu yüzden bazı konular havada da kalabiliyor ya da aniden konu, gün değişebiliyor. Nick senet işçiliği yapan ve fazlasını öğrenmek isteyerek taşınıyor, tesadüfen de Gastby’nin komşusu oluyor. Gastby’in şoförüyle getirdiği özel davetiyle bir gün partisine katılıyor ve orada tanışarak arkadaşlıklarını başlatıyorlar. Nick’in birde Kuzeni Daiys ve eşi Tom var, Tom aynı zamanda Nick’in arkadaşı. Jordan Baker’da Daisy’in gençliğinden beri arkadaşı. Burada her karakter bir şekilde birbirlerine bağlılar. Daisy, Gastby’nin aradığı ve muhteşem partilerini yapmasının sebebi olan sevdiği kadındır. Onu Nick’in sayesinde bulduktan sonra aşkına devam edeceğini düşünse de Daisy evlidir. Üstelik Daisy’nin eşi Tom’unda bir metresi vardır. Böyle yasak aşkların gezindiği kimisinin yarım kalan, kimisinin amacı belli olmayan aşkları okumayı seviyorsanız bir şans verebilirsiniz. Sevmeseniz de şans verebilirsiniz çünkü kendini gerçekten okutturuyor.
İnceleme
Muhteşem GatsbyF. Scott Fitzgerald · Kapra Yayıncılık · 202227bin okunma