Puan vermedi·504 syf.··Beğendi
···Okunma: 16 Haziran 2023 23:15 İncelememe kalemine sağlık Ahmet Ümit diyerek başlamayı bir borç bilirim. Bana göre bir polisiye roman ustasının elinden çıkmış tabiri caizse kılçıksız bir eser. Akıp akıp gidiyor. Okumadığınız her dakika “Acaba katil kim?” diye düşünerek ipuçlarından varsayımlarda bulunmaktan kendinizi alamıyorsunuz. Her polisiye eserini bir solukta okuduğum gibi bunu da öyle okudum. İstanbul Hatırası’nı okuduğumda İstanbul’daki elimden geldiğince bütün müzeleri gezmeye çalışmıştım. Bu eser de benim mitolojiye olan ilgimi oldukça arttırdı. Yani sadece cinayet çözümlemesi değil Yunan mitolojisi hakkında bilgiler vermekten de geri kalmıyor yazar. Romanın konusuna gelecek olursak: Aslen Bergamalı olan, Almanya’da yaşamını sürdüren, eşcinsel olduğundan dolayı ailesi tarafından reddedilen Cemal Ölmez isimli kişi; yapmış olduğu Zeus heykelinin resmi önünde kalbi çıkarılıp eline verişilmiş şekilde öldürülmüş hâlde bulunur. (Zeus resminin bir özelliği vardır. Cemal bu resimde Zeus’un yüzünü kendi yüzü olarak çizmiştir. Çünkü bir projesi vardır: Ailenin bütün üyelerinin yüzlerini Yunan tanrılarına verdiği resimler çizmek.) Cemal’in büyük büyük dedesi olan Pehlivan efendiden başlayarak ailenin bütün erkekleri Pergamon kentinin kazılarında çalışmıştır. İşte Cemal ile başlayan ve Bergama’dan Berlin’e dayanan bu cinayetlerde katil her zaman olduğu gibi hiç ummadık kişi çıkar. Tabii katilin Cemal ve ailesiyle eskiye dayanan bir bağlantısı vardır. Geri kalanı da artık kitabı okuyup öğrenebilirsiniz. Ek olarak romanın sonunda başkomiser Nevzat’ı görmek çok hoşuma gitti. Güzel bir bağlantı olmuş.