Okunması Gerekir Mi ?
2023 8. kitabı
Okunma: 17 Haziran 2023 17:15
Daniel Clowes ismini daha farklı kitapları ile tanımak ve çizgisini daha farklı bir şekilde keşfetmek isterdim.Açık konuşmak gerekirse çok etkilendim, büyüleyiciydi vs.diyemeyeceğim. İllüstratör adayı olarak çizgiler üzerine yorum yapmam gerekirse gece gölgeleri, taramalar vs.gayet yerinde ve kuvvetliydi; Monica, Ghost World, Patience, Wilson gibi çok kaliteli ve kurgusu sağlam çizgi romanlarının yanında bu birazcık yapay ve anlaşılması zor mu kalmış açıkçası bilemedim, diğerlerini okumadan yorum yapmam pek doğru olmaz. Anlamlandıramadığım ve kafamda olay örgüsünü bir yere oturtamadığım çok bölüm vardı.Diğer okurlar müstehcen içerik vs. demişler, buradan yeni bir çizgi roman okuruysanız kısa bir özet geçmek isterim. Çizgi romanın dünyası geniştir, ucu bucağı yoktur; bunun için garipsediğiniz ya da “ bu da şimdi nereden çıktı (!)” vs. dediğiniz birçok detay olması normal. Özellikle yetişkin çizgi romanlarında genelde bir ütopya ya da distopya üzerinden hikaye kurgulanır, Türkiyede “snuff türü” filmler biraz daha üstü kapalı gösteriliyor, kültürümüzde pek yaygın olan bir şey değil bu sebeple - objektif davranarak - dışardan bir gözle okumamızı tavsiye ederim.Cthulhu mitosundan fırlamış bir yaratığın gölde kaybolması ile insanlığın oluşumunun okyanuslarda başlaması üzerine ( bu karakterlerden birisinin düşüncesi ) bizlere bir bağlantı kurdurup bu mitodan fırlamış deforme kızın asıl karakterimize aşık olması beni garip bir şekilde hüzünlendirdi. Özellikle o karakterin çocuksu olgunluğunu düşündüm, kimi karakterlerden tiksindim ve dünyada böyle insanların malesef kurgu değil gerçek olduğunu bir kez daha hatırladım.Snuff türü ile ilk kez bu şekilde tanıştım. Kısaca beni geliştirdi ve ufkumu açtı mı ? Bir daha okur muyum ? - Emin değilim, sanırım okumam. Puanımı çizgilerin hatrına veriyorum 4/10.
Çizgi Roman
Demir Döküm Kadife EldivenDaniel Clowes · İthaki Yayınları · 202065 okunma