Bülbülü Öldürmek
2023 12. kitabı
Bir kız çocuğunun gözünden avukat olan babasının ırkçılığın, önyargının, hiyerarşinin en katı olduğu ve sığ düşüncelerin yer ettiği dönemde hakkını savunduğu ve avukatlığını yaptığı bir zencinin kurtarılması için elinden geleni yapmasını anlatıyor. Yazar asıl konuyu çok sonradan ilerleyen sayfalarda anlatmaya önce meselenin belki de evrensel dediğimiz asıl sorunun zeminini oluşum aşamasını fazlasıyla detay verip çocuğun yaşadıklarını aile içi ilişkileri, kardeşiyle olan ilişkisi büyüme dönemi vb. daha çok olayın aslına girmeden mahalle ilişkileri, komşular arasında ırkçılık, tartışmalar ve dedikodular üzerine geçmektedir. Açıkçası kitabı çok uzun sürede bitirme nedenim çok fazla detaya girmesi ve devamını merak etmememe sebep oldu ama yarım bırakmayı sevmediğim için devam ettim. Asıl hikaye, asıl olay ve sürükleyici kısmı yaklaşık 200 ve üzeri sayfa itibariyle kendini göstermektedir. Çünkü kitabın konusu orada daha net ve anlaşılır, davanın işlendiği, mahkeme süreci, sorgulamalar, hakkını aramak gibi detayların en belirgin olduğu kısımlar diyebilirim. Okuduğumda konudan kopuyor gibi olup çok fazla dikkatimi veremediğim yerler oldu almam gereken mesajları alamadım. Tabi kitabın tamamı şu hissi çok fazlasıyla veriyordu Belki tek almaya çalıştığım ya da aşina olduğum mesaj o oldu ''Ön yargılı olmamak'' ve ''Ne kadar haklı olursak olalım bir yerden sonra haklı olduğumuzu bile savunmaya takatimizin kalmaması ve kabulleniş'' bunu çok keskin ve net hissettim. Çok fazla talep gören ve okunan kitap olması nedeni ile aldım , pişman değilim:) belki yanlış ve yoğun bir zamanımda okumaya çalıştım bunun da etkisi olabilir o sebeple kitabın konusuna da çok yüklenmek istemem ama benim için kitabın en belirleyici ve beni etkileyen kısımları 240-252 sayfa arası diyebilirim.
Bülbülü ÖldürmekHarper Lee · Sel Yayınları · 201488,6bin okunma