İlk incelememi servetifünun dönemi yazarımız olan Mehmet Rauf'un Genç Kız Kalbi ile başlamak istedim. Ah piraye sen ne kadar temiz ne kadar masum ve saf bir kızsın. Evlilikte dikkat edilmesi gereken konulara değinmiş. Piraye görücü usulü evliliğe karşı olan,severek evlenmenin daha bahtiyar edeceğine inan bir kız. Ama ne yazıkki istediğini istanbul da bulamamış . İçten içe sevdiği adam, dünyadaki tüm erkeklerden farklı olabilceğini düşündüğü Behiç onun için tam bir hayal kırıklığı olmuştur. Ve izmire dönüp annesinin babasının bulduğu bir bey ile evlenmeyi kabul ederek karşı olduğu görücü usule yenilmiştir. Mutsuz ve üzgün bir hayat geçirse bile namusu ve iffeti ile yaşamayı tercih etmiştir.
Sanada kırgınım Behiç. Şair ruhun ile kalbin, temizliğin, güzelliğinden çok paraya önem verdiğin için... "Yaşamak için hayat lazımdır hayal değil" dediğin için.
O dönemin gözüyle bakarsam çok beğendim. Akıcı bir üslubu vardı. Kahramanın iç dünyasını dikkat çekici özellikle anlatmış Mehmet rauf .Gözlem gücünü ortaya koymuş.
Genç Kız KalbiMehmet Rauf · Telgrafhane Yayınları · 202010,1bin okunma