2023 11. kitabı
Okunma: 19 Haziran 2023 01:23
Merhabalar yine güzel bir eserin daha sonuna geldim. Reşat Nuri Güntekin Yazarımız cumhuriyet öncesinde yeni mezun dürüst bir genç olan iş yaşamındaki sosyal yaşamdaki uyumsuz ilişkilerini anlatıyor. O dönemin yaşamına bozuk düzenine ait ipuçları veriyor. Şehirden kasabalara sürüklenirken birer birer ilkelerini doğrularını da bırakan genç adam hatalı bir evlilikle korkunç bir sona doğru sürükleniyor . Acı ve sefalet dolu ortamdan sadece kızı Zehra’yı kurtarabiliyor. Bu eserde yazarımız bir aile içi ilişkileri sorumlukları ders verir gibi anlatıyor. Aslında bu kitabı okurken aklıma insanlar kitap gibidir dışı farklıdır. Kapağını açıp okumaya başlayınca gerçek karakterini okumaya başlayınca anlarsınız. Kitap ta mürşit efendi karakteri bu söze çok güzel bir örnek olmuş kızı Zehra için okurken bana bu sözü hatırlattı öyle düşündürdü . Umarım okursunuz güzel bir eser . Kitaptan sözlerle incelememi bitiriyorum . Doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar. Acımak…..Ben insan ruhlarındaki derinliğin ancak onunla ölçülebileceğine kaniyim. Evet dibi görünmeyen kuyulara atılan taş nasıl çıkardığı sesle onların derinliği gösterirse başkalarının elemi de acısı da bizim yüreklerimize düştüğü zaman çıkardığı sesle bize kendimizi,insanlığımızın derecesini öğretir. Fikrimce yanlız doğruluk hastalığı,bir hak ve hakikat meselesi etrafında toplanmak kabiliyeti,bir cemiyeti mesut etmeye kâfi gelemez…. Bunun için acımak, birbirimizin feryadını, iniltisini duyabilmek de lazım! Keyifli okumalar herkese!
AcımakReşat Nuri Güntekin · İnkılâp Kitabevi · 202151,5bin okunma