Puan vermedi·102 syf.····Okunma: 20 Haziran 2023 22:03 Meşhur 1984'ün yazarı, George Orwell tarafından kaleme alınan, akıl dolu, kara mizah yapıtı. Stalin dönemini eleştiren eser, Sovyetler dönemini ve sonrasını, hatta bugünü dahi eleştiriyor denebilir. Fabl tarzında kaleme alınan siyasi hiciv romanının bugün hâlâ güncelliğini koruması ayrı bir tartışma konusu olabilir. Bu da bize yüzyıllar geçse de, düzenin hep aynı kaldığını gösteriyor. Dilin akıcılığı, sadeliği, konunun sıradışı bir biçimde işlenişi, kurgunun derinliği, merak duygusunu her an diri tutuşu, benzetmelerin ustalığı ve karamsarlığın sayfalar geçtikçe daha çok hakim oluşu okuru yormaktan uzak, hatta ara ara yaptığı çıkışlar okuma zevkini artırıyor denebilir. Evrime inanmadığımız kesin, fakat gün geçtikçe insanî yetilerimizi kaybettiğimiz de ortada, bu yüzden kahramanların hayvanlardan seçilmesi fikri o dönem için ilgi çekici olsa da, üzerine beyin fırtınası yaptığınız da pek uçuk bir düşünce olmadığının farkına varırırsınız. Kızabilirsiniz fakat bütün insanlar eşittir, ama bazı insanlar öbürlerinden daha eşittir söylemi, kaybettiklerimizin göstergesi değil mi, sizce?