·280 syf.····Okunma: 16 Haziran 2023 04:52 Uzun bir süredir okunmayı bekleyen bu güzel kitabımı geçen aylarda okuma fırsatı buldum. Okurken genel olarak kendimi iyi hissettiren, bana farklı düşünme kapıları açan bir kitap oldu.
Büyükannemizin, annemizin aynı şekilde babamız, babamızdan taraf üç neslin ve bizim ilk oluşumlarımızın, hepsinin aynı bedende olduğunu yani üç neslin aynı travmaları, duyguları, olayları birlikte yaşadığı ifade ediliyor. Anıların, duyguların, travmaların bir şekilde nesiller boyu aktarıldığına değiniliyor.
Hatta başka bir düşünceye göre bizler ana rahmine düştüğümüz andan itibaren duygu, düşünce ve travmalarımız ile ilgili birçok olgu oluşmuş oluyor.
"Sürekli dışarıya bakarsak, hedefe ulaştığımızı fark edemeyebiliriz. Kendi içimizde değerli bir şey meydana geliyor olabilir fakat eğer uyumlu değilsek ve odaklanamazsak kaçırabiliriz."
"Sonuçta sorunumun neyi görebildiğim veya göremediğim olmasından ziyade, benim bir şeyleri nasıl gördüğümle alakalı olduğunu öğrendim."
"Başımıza gelen her şeyin bir sebebi vardı, biz onun görünür önemini fark etsek de etmesek de bu böyleydi. Hayatımızdaki her şey en nihayetinde bizi bir yere sürüklüyordu."
"İşe bakın ki cevaplarımı gezegenin en ücra köşelerinde ararken, iyileşebilmek için en harika kaynakların zaten benim içimde olduğunu, sadece ortaya çıkmayı beklediklerini anladım."
"... geçmişteki çözülmemiş travmalar gelecek nesillerde ortaya çıkabilir.
Freud ile çağdaşı Carl Jung da bilinçaltında kalan şeylerin yok olmadığına fakat daha ziyade yaşamlarımızda kader ve talih olarak yeniden yüzeye çıktığına inanmıştır."
"Hatırlamanın zorlaşması her şeyi unuttuğumuz anlamına gelmez.
Hiçbir şey kaybolmaz. Parçalar sadece yön değiştirirler."