Kalıtsal Aile Travmalarının Kim Olduğumuza Etkileri ve Sorunların Üstesinden Gelmenin Yolları

Seninle Başlamadı

Mark Wolynn
Çevirmen:
Mine Madenoğlu
Editör:
Umut Kısa

2019 2. kitabı
Okunma: 26 Kasım 2019 16:42
Seninle başlamadı Eğer bu kitabı okumaya başlarsanız eminimki içinde kendinizden bir parçayı muhakkak bulursunuz. Yazarın mesleki tecrübesinden mi kaynaklı yoksa çok sağlam bir araştırma sonucu yazılmış bir kitap olduğundan mı bilemiyorum ama ben inanıyorum ki okuyan her kişinin "bunu benim için yazmış olmalı" dediği en az bir bölüm veya örnek olacaktır. Öncelikle ben bu kitabı geçmişimizin yani atalarımızın bizlere bıraktığı kalıtsal mirasın bizdeki etkilerini merak ettiğim için seçmiştim. Ki kitap o şekilde başladı da zaten ancak henüz yarısına gelmeden konumuz "anne" oldu. Büyük büyük annelerimizin etkilerini merak ederken darbeyi anneden vurması da biraz sarstı diyebilirim. Gördüm ki anne kavramı (aslında ayrımcılık yapmayıp ebeveyn demeliyim ama yazıma yine de anne diyerek devam edeceğim) insanın tüm hayatını etkileyen, en ufak kopuklukta asla affetmeyen bir noktada. "Ne var canım şu da eksik oluversin" deme lüksü yok anne-çocuk ilişkisinde. Bu ilişkide ufak bir sarsıntının dahi, çocuğun ilerleyen yaşamında ne büyük depremlere sebep olduğunu ne büyük yıkımlar ile sonuçlanabileceğini eğer okursanız göreceksiniz. Özellikle arkadaş olur sevgili olur eş olur fark etmez her türlü partnerimizle aramızdaki ilişkinin mesafesini dahi annemizle olan ilişkimiz belirliyormuş. Örneğin eşiniz sizi seviyor bunu biliyorsunuz ama sizin sevilmeyi istediğiniz şekilde sevmediğini mi düşünüyorsunuz, o zaman annenizle olan ilişkinizi gözden geçirin derim. Bakalım annenizin size olan ilgisi sevgisi nasıldı. İnsanlarin şikayetleri genelde aynıymış. Annemizden şikayet ettiğimiz konular ile partnerimizden şikayet ettiğimiz konular paralellik gösterirmiş. Anne insanın hayat kaynağı olduğu için çok çok çok önemli. Hepimizi annelerimizle barışmaya davet ediyorum bakın konu çok mühim :) ölmüş
Güzeldi
2024 34. kitabı
Okunma: 08 Nisan 2024 15:35
Kitap özetle travmalarımızın sadece kendi deneyimlerimizle oluşmayacağını kalıtsal yolla atalarımızdan bize miras kalacağını anlatıyor. Örneğin 26 yaşında alkole başlayıp alkol bağımlısı olan bir gencin dedesi alkolden ölmüş olabilir. Ve biz travmalarımız aracılığıyla ailemizdeki kişilerle bağ kuruyor da olabiliriz. Örneğin okul hayatında başarısız olan bir öğrenci, iş hayatında sürekli başarısızlık yaşayan babasıyla bilinçdışında bir bağ kuruyor olabilir. Kitaba tamamıyla katılmasam da (onun için 9 puan verdim) bakış açımı fazlasıyla genişlettiğini söyleyebilirim. Bence okunması gereken bir kitap. Bu arada bu kitap Seninlr Başlamadı, Zeytin Ağacı dizisinin de ana temasını oluşturuyor. Bu kitabı okuyup Zeytin Ağacı'nı izleyebilirsiniz, yahut da tam tersini yapabilirsiniz:) şimdiden iyi okumalar dilerim.
2025 2. kitabı
Okunma: 25 Ocak 2025 02:10
“Benden çok önce başlamış belki benle büyümüş ve hatta benle devam edeceğini düşündüğüm anksiyetem meğerse hiç de bana ait değilmiş?” dedim kitabı bitirdiğimde. Büyük babaannemin yalnız ve sessizce bu hayatı terketmesini, yalnızlaştığı ömrünü, nelere sustuğunu… vs. düşündüm durdum. Zira sadece genetik bir aktarımdan bahsetmiyorduk artık. Çok etkilendim ve çok beğendim. Biraz zaman geçtikten sonra tekrar tekrar okuyacağımı düşünüyorum. Ha ama bu arada; bu tarz konulara ilginiz yoksa sıkıcı bir kitap okumayın.
2020 188. kitabı
Okunma: 03 Aralık 2020 12:45
Aile travmalarını genlerimizde nasıl taşıdığımızı ve bunu nasıl tedavi edebileceğimizi anlatan bilimsel bir kitaptı. Tavsiye üzerine okumuştum iyi ki okumuşum. Herkese iyi okumalar.
Seninle BaşlamadıMark Wolynn · Sola Unitas Yayınları · 202118,1bin okunma
Ben kimin duygularını yaşıyorum?
2021 34. kitabı
Okunma: 04 Mart 2021 22:25
Sizden önceki nesilden biri gibi hissediyor, davranıyor, acı çekiyor, öfkeleniyor veya birinin acısını taşıyor olabilir misiniz? Ebeveynin travması çocuğun travması hâline gelir ve çocuğun davranışsal ve duygusal problemleri ebeveynin durumunu aynalayabilir. Biz daha doğmadan önce bile ailemizin geçmişte yaşadığı olayların bizim üzerimizde nasıl etki ettiğini, bu sorunlarla nasıl başa çıkacağımızı anlatan ve bunu bilimsel verilerle örnekleyen bir kitap. Bu kitabı okurken kendimden çok fazla şey buldum. Kitap çok fazla bilimsel bilgi içeriyor buna rağmen çok akıcı giden bir dili var. Ben çok severek okudum ve kendime çok fazla şey kattığını düşündüğüm bir kitap oldu.
2020 5. kitabı
Kalıtsal aile travmalarının kim olduğumuza etkileri ve sorunların üstesinden gelebilmenin yolları Son yapılan bilimsel araştırmalar travma nva etkilerinin bir nesilden diğerine geçebileceğini aktarmaya başladı.Bu miras bilinen adıyla kalıtsal aile travmalarının konusunu oluşturuyor.Kalıtımsal zincirde yer alan acı her zaman kendi kendine sona etmeyebilir yada zamanla azalmayabilir. Asıl tranvayı yaşamış kişi ölmüş hikayesinin üstü örtülmüş ve yıllar içinde saklı kalmış olsa bile hayat tecrübesine ilişkin parçalar anılar ve hisler yaşamaya devam edebilir. Adeta şu anda yaşayan kişilerin zihninde ve bedenlerinde çözüm bulmak için geçmişten günümüze uzanır. İlerleyen sayfalarda okuyacağınız şeyler San franciscoda ki Aile travmaları enstitüsünden yaptığım uygulamalardan edinilen deneysel gözlemlerin sentezidir. Kalıtsal aile yapılarını nesilden nesile acı döngüsünü canlı tutan bilmeden edinilmiş korkular duygular davranışlar tanımlamak ve bu döngünün nasıl sonlandırılacağına odaklanıyoruz.Tıpkı benim gibi sizlerde yapıların birçogunun bizlere ait olmadığını öğrenebilir siniz; bunlar yanlızca aile geçmişimizden ödünç alınmıştır. Peki bu neden olur? Kuvvetle inanıyorum ki bunun asıl nedeni anlatılmaya ihtiyaç duyulan bir hikayenin sonunda bir şekilde başka birinin hayatında ortaya çıkarak yeniden anlatılmasından başka bir şey değildir. Hikaye ortaya çıktığında özgürleşmeye başlar. Kendi hikayem göz migreni ve görme kaybıyla başladı ilaçlar vs hiçbir çözümü bulamadığımda şifacılar bana neyi görmek istemiyorsun oldu. Fark edemediğimiz şey acı veren bir şeye direndiğimiz zaman sıklıkla kaçınmaya çabaladığımız acının süresini uzattığımızdı. Ayrıca aradığımız şeyden bizi alıkoyan arayışla ilgili birşey daha var. Sürekli dışarıya bakarsak hedefe ulaştığımızı fark
Bilim
Seninle Başlamadı
2025 10. kitabı
Okunma: 18 Haziran 2025 23:23
Kitap, özünü anlamak üzere psikolojik bakış açısıyla önce kendinizi sonrada ailenizi hatta sırlarınızı keşfettiriyor. Yüz çevrilene dikkatlice baktırıyor, psikolojik ve ruhsal açılımlarla kişi artık bakmaktan öte görüyor. Anlamaktan öte idrak ediyor. Böyle olunca anne babası ve ya atalarını anlayıp onlarla bağlar kuruyor kendi üzerine aldığı dersle sebep sonucu çözünce tespit tamamlanmış oluyor. Bir hastalığı iyileştirmek bir travmayı dönüştürmek için ilk yapılması gerekende tespittir. Çoğu kez travmanızı tanıdığınızda dönüşüm başlar. Burda bir şey daha varki çözülmeyen sorunlar devam eder biri onları bulup çözene dek. Gelecek nesli de kurban vermemek adına onları koruyabilmek ve sağlıkla (ruh, zihin, beden) yaşayabilmek için bu bizimle ilgilidir. Yani sorumlu biziz. Kitaptaki örnekleri okudukça ki algılamamı çok iyi sağladı yaş döngüleri vs… Ailemle gurur duydum ve sevgilerini çok daha kuvvetli hissettim çünkü sevgiye de bilinçli bir yerden bakmış oldum. Teşekkürler ailem. Ve annenin bir insan hayatında nerdeyse her şey olduğunu kavradım. Okunmasını çok tavsiye ediyorum.
Psikoloji
2020 19. kitabı
Okunma: 07 Ağustos 2020 17:58
Annemizden ve babamızdan aldığımız genler sadece fiziksel görünüşümüzü belirlemekle kalmaz aynı zamanda içinde bulunacağımız psikolojiyi, ilerde yaşayacağımız travmaları, korkuları da belirleyebilir. Kitabın ilk kısmında bu ilginç iddia makalelerden de örnekler verilerek deneylerden bahsedilerek kanıtlanmaya çalışılıyor. Peki bu ne demek? Diyelim ki büyükanneniz ilk çocuğunu yani sizin halanızı doğumdan kısa bir süre sonra kaybetti, çok üzüldü ve bundan konuşulması aile içinde yasaklandı. Siz bunu bilmiyorsunuz bile. Ama büyükannenizin yaşadığı bu korku genetik olarak size de geçmiş olabilir. Mesela çocuk sahibi olmaktan korkuyorsunuz fakat sebebini, çözümünü bir türlü bulamıyorsunuz, belki de sizin anahtarınız hiç tanımadığınız büyük halanızda. İlerleyen sayfalarda bu konuyla ilgili çok fazla vaka incelemesi de mevcut. Fakat böyle bir bağlantı kurabilmeniz için ihtiyacınız olan şeylerden biri de çekirdek dil ve çekirdek dil sayesinde ulaşacağınız çekirdek cümleniz. Bu sizin travmanızı tam olarak ifade eden bir cümle aslında. Ama bu cümleye ulaşmak pek kolay değil. Kitapta buna ulaşabilmeniz için bir kaç tane yazılı alıştırma da verilmiş, bunları yaparak sonunda bu cümleyi bulabilirsiniz. Sonra sıra geliyor genograma bir çeşit soy ağacı çalışması yani. Öncelikle soy ağacınızı oluşturmalısınız ve herkesin yanına hayatında yaşadığı travmatik bir durum varsa bunu yazmalısınız. Bunun örnekleri ve nasıl yapacağınız da kitapta ayrıntılı şekilde verilmiş. Ve artık kendi çekirdek cümlenizle genogramdaki travmaları karşılaştırarak bir sonuca varmaya çalışabilirsiniz. Tedavi süreciyle ilgili neler yapabileceğinize dair fikirler de verilmiş yine kitapta. Ayrıca kitabın yazarı ve Türkçe çevirisini yapan da benzer sorunları yaşamış ve çözümü kitaptaki bilgilerle bulmuş kişiler.
2023 19. kitabı
Okunma: 14 Mart 2023 14:40
Kitap, yazarın San Francisco’da Kalıtsal Aile Travmaları Enstitüsünde yaptığı yaptığı çalışmalardan elde ettiği deneysel gözlemlerin toplamından oluşuyor. Bilimsel verilerle ve vaka örnekleriyle bu çalışmalar desteklenerek bu kitap oluşturulmuştur. Kitabın ana konusu; kalıtsal aile travmalarının nesilden nesile nasıl aktarıldığı, bunların insan üzerinde yarattığı olumsuz etkiler ve bu sorunlarla nasıl baş edileceğidir. Üç nesilin aynı biyolojik çevreyi paylaştığını, aslında biz daha dünyaya insan formunda gelmeden ailemizle paylaşımlarımızın başladığını söylüyor. Beynin genellikle negatif anıları saklaması ise cabası. Böyle söyleyince kulağa biraz korkunç gelebiliyor ama kitap bize bunların ana kaynağını göstermede ve onlara karşı nasıl bir tutum izlememiz gerektiği noktasında yol gösterici oluyor. Nedensiz korkularımız, sürekli başarısız olacağımıza olan inancımız, yetersiz hissetmemiz, partnerimizi tatmin edici bulmamız, haketmediğimizi düşündüğümüz şeyleri yaşamak gibi olumsuz durumların aslında nedeni biz olmayabiliriz. Bunları çözmek için önce bir sorun olduğunun farkına varıp aile geçmişimize bir yolculuk yapmamız gerekiyor. Bu noktada bazı anılar zorlayıcı olabilir ya da ailenin sır gibi sakladığı bazı acılarla, travmalarla karşılaşabiliriz. Bunların asıl nedenlerini bulduğumuzda o anıları yaşayanlara karşı yaklaşımımız değiştiği gibi, kendimizle ilgili de değişim yaşayabiliriz. Kitap hakkında söyleyecek çok şeyim var aslında ama uzun uzun yazmak istemiyorum. Herkese bu kitabı okumasını tavsiye ediyorum. Çünkü bana birçok noktada yol gösterici oldu, bakış açımı değiştirdi. Eminim birçok kişiye de farklı şekillerde dokunmuştur bu kitap. O yüzden okuyun derim. "Ailemizin hikayesi, bizim hikayemizdir. Hoşunuza gitsin ya da gitmesin, bu bizim içimizdedir, bize
Psikoloji
2019 134. kitabı
Okunma: 21 Mayıs 2019 22:43
genlerimizle pek çok özelliğimizin atalarımızdan bize aktarıldığını bilmeyen yoktur artık. peki ya psikolojik kalıtım var mı? hissettiğimiz iyi ya da kötü duyguların aslında sadece bizim yaşantılarımızdan kaynaklanmadığını büyük büyük babamızdan kaynaklandığını öğrendiğinizde ne düşünürdünüz? harika bir araştırma ürünü bu kitap..." acaba" larla dolduruyor zihninizi ...yaşamımızı tekrar gözden geçirme ve atalarımızı anmamızı da sağlıyor . eğlenceli okumalar: )

Mark WolynnYazar · 2 kitap
Mark Wolynn Aile Takımyıldızı Enstitüsü ve Kuzey Kaliforniya Hellinger Enstitüsü Direktörüdür. Araştırmayı seven bir öğretim görevlisidir. Dünyanın dört yanındaki hastaneler, klinikler, eğitim merkezlerinde konferans ve atölye çalışmaları yapmaktadır. Pittsburg Üniversitesi, New York Açık merkezi gibi kurum ve kuruluşlarda eğitimler vermiştir.Seninle Başlamadı isimli kitabı Gümüş Nautilus kitap ödülünü almıştır. Yazar depresyon, anksiyete ve obsesif düşünceler, korlu ve intihar eğilimi gibi konularda uzmanlaşmıştır. Pittburgh Üniversitesinde İngilizce ve Psikoloji bölümünden mezun olmuştur. Arizona Üniversitesinde yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır. New York'da yayınladığı şiirleri mevcuttur.