Swann'ların Tarafı - Çiçek Açmış Genç Kızların Gölgesinde
2023 18. kitabı
Okunma: 21 Haziran 2023 00:00
Marcel Proust 10 Temmuz 1871 yılında Fransa'nın Auteuil kentinde dünyaya geldi. Anne ve babası oldukça kültürlü insanlardı. Çocukluğunun büyük bir bölümünü bir çiftlikte tatil yaparak geçirdi. Liseye kayıt oldu fakat hastalığı yüzünden eğitimi yarıda kaldı. Buna rağmen edebiyat yeteneği ile ön plana çıktı. Arkadaşları sayesinde burjuva sınıfının salonlarına girebildi ve Kayıp Zamanın İzinde kitabı için önemli kaynaklar edindi. Proust yaşamının son üç yılını yatakta geçirdi. Gündüzleri yatıyor, geceleri ise romanını bitirmeye çalışıyordu. 1922 yılında zatürreye yakalandı ve akciğer apsesinden dolayı yaşama veda etti. Yaşarken edebiyat dünyasının yarısı onu parlak bir yazar olarak lanse etse de diğer yarısı eserinin okunamayacak kadar ağır olduğunu belirtmişlerdir. Marcel Proust'un yedi ciltten oluşan Kayıp Zamanın İzinde romanının ilk cildi olan Swann'ların Tarafı'nda Marcel Proust kendi hayatını anlattığı için kitabın kahramanı da kendisidir. Kitap üç bölümden oluşur. Birinci bölüm olan Combray'de Marcel Proust bizi çocukluğuna götürüyor. İkinci bölümde Swann'ın aşk hayatı anlatılır. Üçüncü bölümde doğa sevgisine değinilmiş ve Paris'te gençlik donemindeki hayatından bir kesit görüyoruz. İkinci kitap olan Çiçek Açmış Genç Kızların Gölgesinde kitabında Marcel Balbec'tedir. Orada babaannesine duyduğu sevgi yoğun bir şekilde anlatılır. Aralarında Albertine'in olduğu bir kız grubuyla tanışır. Kızların hepsinden etkilenir ve hepsine hayrandır. Bunu da şöyle dile getirir : "Aşkım kesin olarak Albertine'de karar kılmadan önce bütün arkadaşları arasında gidip geldiği için, ara sıra Albertine'in resmiyle oynamayı sürdürdüğü bir oyun vardı : Ayarlanamamış bir ışıklandırma gibi, önce başkalarına yönelir, sonra tekrar onun üzerine yerleşirdi." Bu cümleyle ergenlik döneminin yansımalarına ulaşabiliriz. Kitabın ilerleyen bölümünde Albertine ile yaşadığı ilişki anlatılır. Yazar bu kitapla 1919 yılında Goncour Ödülü'nü kazanmıştır. Kitabın yazıldığı donemde Fransa'da empresyonizm akımı çok ön plandaydı, eserde de sıkça bunun yansımalarını görüyoruz. Bu eserde Marcel Proust'un sanata, aşka, duyguya bakışını çok net bir sekilde anlayabiliriz.Şimdiye kadar okuduğum kitaplar arasında edebi doyuruculuğu en fazla olan eser olduğunu söyleyebilirim. Sanat ve edebiyat açısından insanı çok ileriye taşıyacak bir eser olduğunu düşünüyorum. Bu seriyi anlayabilmek için belirli bir okuma deneyiminin olması gerektiği fikrindeyim.
Duygu ve Düşünce
Çiçek Açmış Genç Kızların GölgesindeMarcel Proust · Yapı Kredi Yayınları · 20212,886 okunma