Asıl Sevgi
2023 8. kitabı
Okunma: 25 Haziran 2023 16:45
İlk başlarda sıkılmıştım ama daha sonra olayın içindeki akışla birlikte nereye gideceği merak konusu olmaya başlamıştı bende.. Asıl hikaye Raif efendinin yazdıklarıyla başlıyor, okudukça ufkum açıldı, okudukça merak duygun daha da artmaya başlamıştı. Ama birinin birine duyup duyabileceği aşkın bu kadar sade ve körü körüne bağlı olmaktan çok nasıl sevebileceği üzerinde durması aslında birazda günümüzde aradığımız, bulmamızı istediğimiz bir sevgiyi barındırır gibiydi. Raif efendinin bu kadar alelade bir beyefendi olmasının altında yatan nedenleri gözlerimin önünden gerçiyorum da, her şeye olduğu gibi katlanan, asla şikayet etmeyen bir karaktere sahip oluşu aslında sadece sevmek ve bu hayatta kendince bir anlamı olmadığını gösteriyor oluşuydu. Raif efendinin hiçbir beklenti veya hiçbir şeyin tesiri aldığında kalmadan birine duyacağı sevginin esiri değil de daha çok bu sevgi üzerinden, sevdiği insanı kırmamak ve ona zarar vermemek adına vermiş olduğu bana her ne kadarda beklentiye girilmeden de sevilebileceğini gösteriyordu. Ben bu romanda Raif efendiyi değilde daha çok kendimi buldum diyebilirim, evet çoğu yerde farklılıklarımız var ama birine güvenmekle birlikte gelen güvensizliğin tüm insanlara olan güveninden etmişti, bende tam olarak burada bu karaktere ait olduğumu hissettirmişti. Sonu beni adeta, bildiğim şeyleri ya da üzerinde tahmin ettiğim düşünceleri söylememek üzerine okumaya teşvik etmişti, çünkü sonunun mutlu sonla biteceğini düşünmüyordum ve öyle de oldu.. Maria'nın, Raif efendinin hayatından gidişi ve hiç olmaması gereken bir hayatla karşı karşıya kalması insanın birinin yokluğuyla hayatını kendi elleriyle zindana çevirebileceğini ama bu zindan da yine de kendi çabasıyla çıkabileceğini gösterdi.
Kürk Mantolu MadonnaSabahattin Ali · Yapı Kredi Yayınları · 2025376,1bin okunma