·280 syf.····Okunma: 27 Haziran 2023 10:00 Yıllar önce, herhalde çocukken, film uyarlamasını izlediğim ama hikayesi aklımda kalmamış şahane bir kitap okudum.
Köy romanı deyip geçemeyeceğim. İnsanın, kraldan çok kralcı, otoritenin temsilcisi yerel yöneticiler karşısında direnme ve boyun eğme arasında kalmasının öyküsü. Yoksulun, zayıfın hakkını araması her daim zor bu topraklarda ve Fakir Baykurt bunu öylesine bir anlatmış ki okuyucu olarak biz de Kara Bayram, Irazca ile duygudan duyguya savruluyoruz. Onların düşünceleri bizim de zihnimizden akıp geçiyor. Onlarla dertlenip onlarla öfkeleniyoruz cımbıldak muhtara, Haceli'ye. Güzel insanlar ve fırsatçılar...
Bir kitaptan da beklediğimiz bu değil mi, o katharsisi yaşamak? Ve yılanlar başrolde değiller ama arka planda hep varlıklarını hissettiriyorlar.
Kitabı Storytel'den Erdem Akakçe'nin harika seslendirmesinden dinledim. En beğendiğim Türk klasiklerinden biri oldu. Ve kitabın sonunda öykünün bitmeyişi hissi, üçlemenin ilk kitabı olmasından. Irazca'nın Dirliği ve Kara Ahmet Destanı ile öykü devam ediyor.