BülbülKristin Hannah
Yorumuma nasıl başlasam diye düşünmüştüm kitabı bitirdiğimde ve aklıma direk şu cümle geldi. "Ciğerimiz kalmamıştır!" Cidden kitap bitince böyle hissettim ama bütün bir kitabı komple sindirmem ve kendimi toplamam biraz zor oldu.
Bu tür kitapları okuyanlar için savaşın getirileri, götürüleri bilindiktir, neler olacağını az çok tahmin edebilirsiniz. Belki bu kitabı okuyanlar içinde öyle olacaktır. Ama kitaptaki bir diğer ayrıntı iki kız kardeşin yaşadıkları. Kadın olarak neler yaşadıkları, neler başardıkları, neleri feda ettikleri, zorluklara nasıl göğüs gerdikleri.. Asi Isabelle ve sakin Viann ikisinin farklı karakterleri, farklı kararları ve bunun sonucunda yaşadıkları.. Bilemiyorum. Beni çok etkiledi. Dostluk, aile, aşk, fedakarlık.. Kitap her duyguyu barındırıyor içinde. Yazarın samimi dili, hisleri daha kolay hissetmenize yardımcı oluyor.
Viann'ı okurken Isabelle'i, Isabelle'i okurken de Viann'ı merak ettim. Ve ikisi de benim için unutulmaz karakterlerden oldular.
Kristın Hannah'ı ilk defa okudum ve son olmayacak gibi hissediyorum. İnsanı pek yormayan bir anlatımı var çünkü yazarın anladığım kadarıyla. Bu sebeple yoğunluğum sırasında okumak için iyi bir seçenek olacak benim için.
Kitabın arka bölümünü okuduğumda "gözlerim dolduğu için kitabı 3 sefer elimden bırakmak zorunda kaldım" tarzı bir yorum okumuştum. Enteresan bir şekilde 3 sayısına takıldım. Ve inanamazsınız 3 yerinde gözlerim dolu dolu oldu. Tamam itiraf ediyorum ağladım! Viann'ın arkadaşı Rachel'in kızı Sarah'ın ölüm sahnesinde, Isabelle ve Viann'ın babasının, Isabelle için kendini feda ettiği sahne ve son bölümde. Özellikle Viann'ın davette Gaeton ile karşılaşması ve kızı ile tanıştırması.. Bu sahneler unutamadığım ve cidden üzüldüğüm sahneler oldu. Birde Yüzbaşı Beck'in ölmesine aşırı şaşırdım ve üzüldüm. Böyle olmasamıydı acaba.. Ama savaş işte. İki ucu da neyli değnek biliyorsunuz.. Viann'a yapılanlar, Isabelle ve Gaeton'un yaşadıkları ve sonları.. Ama ya.. Sevdiğinin kollarında ölmek falan..
Kitap etkili duygu yönü yüksek ve sarsıcı... Çok duygusal okurlara tavsiye ediyorum ama peçete eşliğinde :) Herkese iyi okumalar dilerim.