Stoacılık
2023 15. kitabı
Okunma: 28 Haziran 2023 00:00
Stoacılıkta öz: "Çamurdan çekinmek haklıdır çünkü orada kendini seyretmenin yolu yoktur," sözü ile "İki kulağımız ve yalnızca bir ağzımız var, çünkü konuşmaktan çok dinlememiz gerekir," diyen bir felsefede us mühimdir. Akıl hem Tanrı'dır hem de doğa ve yaşam akıl demektir. **** Bir stoa bilgesi, entelektüel bir duruluğa sahiptir; ataraksiasını kabul eder ve korur; özgürdür ve özgürlüğü kendisine bağlıdır, dışarıdan etkilenmez. Tutkudan arınmıştır çünkü tutkunun koşulu, hatadır ve bağımlı kılmaktır. **** Bu kitapta Stoa tarihçesi ve Stoa felsefesine dair genel bir değerlendirme vardır. Birkaç filozofun bakış açısından kıyaslaması da az da olsa yer edinmiştir. Stoa mantığının evrensel bir duygudaşlık kuramını içerdiğini ve Stoa bilgeliği, çözünmez bir bütün oluşturduğu için onu inceleyen kişiye birçok giriş kapısı sunabilir. **** İnce bir kitap olmasına karşın içeriği oldukça yoğundur. Stoa bilgeliği üzerinden iyileştirme çalışmaları yapmak isteyen için Stoacılığa dair daha çok örneklemeler içeren bir kaynaktan başlamanızı öneririm. **** #stoa #bilgelik #felsefe #varoluş #sağaltım #tarihçe #psikoloji #mantık #ataraksia #doğa #akıl #us #bookstagram #booklover #stoafelsefesi #jeanbrun #iletişimyayınları #bookcommunity #bibliophile #düşperest #editör #kitap #hayatkısa #gülümse Stoa Felsefesi
Felsefe-Düşünce
Stoa FelsefesiJean Brun · İletişim Yayıncılık · 2014234 okunma