Puan vermedi·256 syf.····Okunma: 04 Temmuz 2023 22:30 Çapraz okumalar yapmayı seviyorum. (Maymun iştahlıyım kitap konusunda ) Aynı anda İki bazen üç kitap okuyabiliyorum. Yani mutlaka hep bir yarın kitabım olur. “Biri hiçbiri binlercesi de o kitaplardan biri.
Baş kahramanımız Moscarda adında babasının kurduğu bankanın gelirleri ile rahat yaşayan biridir. Bir sabah aynaya bakarken karısı ona burnunun yamuk olduğunu söyler ve Moscarda hiç beklemediği bir anda böyle bir cümle karşısında öfkelenir. ( Birde kadınlara çok konuşuyor derler adam karısının bu cümlesi sayesinde filozof oldu.) Ve böylelikle kendi gözünden gördüğü kendi ile başkalarının gözünki kendinin birbirinden farklı olduğunu anlar ve kendinden başlayarak bütün yaşamını sorgular. Kimliğini, evlilik durumunu, babasını,zenginliğini vs. daha birçok şey bu sorgulamadan nasibini alır.
“Eğer başkalarının gözünde bu güne kadar olduğumu sandığım kişi değilsem kimim ben?” Hakikaten kimiz biz? Aynada gördüğümüz biz ve başlarının gördüğü biz aynı kişi miyiz? Gibi sorularla güzel düşündürüyor. Kitabı sevdim ve bir ikinci okumayı hakketti bence.
Kısacası bol bol varoluş sorgulaması ve çokça düşünmeye hazırsanız üstelik felsefi tabanlı metinler okumayı seviyorsanız tavsiye ederim. E şıkkı hiçbiri ise uzak durun derim çünkü sıkılırsınız.
Yazar ölmeden önce günlüğüne yazdığı gibi :
“Hayatımı yaşayan biri var ve onun hakkında hiçbirşey bilmiyorum.”