İstanbul’un yerli hayatını özellikle esnaf ve zanaatkâr kesimi ve hayat mücadelelerini anlatan Osman Cemal Kaygılı kitaplarında gündelik hayatı yansıtır.Daha önce kitaplarından bahsettiğim yazarın bu romanında da doğduğu,büyüdüğü ve yaşadığı çevreden kopmayışının izleri bulunur.Sandalım Geliyor Varda romanında İstanbul’un kıyılarını gezerken 1936 yılında tefrika edilen bu romanındaysa Kağıthane,Şehzadebaşı,Fatih, Bayrampaşa adeta gezilir.
Çocukken Hasan ve Mediha’nın bir bayram eğlencesinde tanışmalarıyla başlayan ,ardından yıllar içinde aralıklarla görüşmeleriyle devam eden ve bu aşka baştan sona tanık olanlarla ilerleyen roman Şehzadebaşı eğlence ve sanat hayatını da anlatan bölümleriyle dönemin sosyal yaşamını yansıtır.Olaylar Meşrutiyet döneminde geçer.
Mediha ve Hasan ‘ın çocukken bir arada bayramda geçirdikleri eğlencede darbukacı bir kız vardır.Mediha ve Hasan’ın yıllar içinde ara sıra görüşmelerinin birinde onlar bu darbukacı kız Zehra ile tesadüfen karşılaşırlar. Zehra’nın annesiyse Aygır Fatma’dır.Yıllar sona gelen bu buluşma bir hadise sonucu olur ve bu hadiseden sonra peş peşe acı olaylar yaşanır.
Hasan, Mediha’dan her ayrı düştüğünde Mediha’nın yokluğunun acısını dindirmek için başka kızlarda teselli arar.
Kader tesadüflerin ve kötü insanların yaptıklarıyla Mediha, Hasan, Zehra,Aygır Fatma ,Ahmet yani roman karakterlerinin birçoğu için kötü ilerlemektedir. Kaderinin cilvesine ,acı tesadüflerin doğurduklarına karakterlerin aldığı kararlar da eklenir .
Aygır Fatma’nın kendine has karakteri,Mediha ve Hasan’ın aşkı, Hasan ve Mediha’nın karakter olarak geçirdikleri değişim ve kıyıdaki, köşedeki insanların kanlı canlı bir biçimde anlatılmaları beni çok etkiledi.
Yazar eserlerini genel olarak eğlenceli sahnelerle işler ve dramatik bir biçimde sonlandırır. Bu aşk romanı nasıl sonlanır, ,mutlu mu mutsuz mu?