Mevlânâ'dan çalıntılar
2023 118. kitabı
Okunma: 09 Temmuz 2023 02:09
Kitabın dili güzel, akıcı ve sürükleyici bir kitaptı. Ama... Kitabın sonunda kısa süreli bir şok yaşadım. Çünkü hikâye bizim Mevlana'nın Mesnevî'sinde geçen hikâyenin aynısı. Mesnevî'de Bağdatlı bir adama rüyasında Mısır'a gitmesi ve orada hazine bulacağı söylenir. O da kalkıp gider, yolda bir sürü sıkıntı yaşar en sonunda bir bekçiden dayak yerken, bekçi ona çok salak olduğunu o da rüyasında Bağdat'ta bir evin bahçesinde gömülü bir hazine olduğunun söylendiğini ama gitmediğini söyler. O evde Bağdatlı adamın evidir ve zengin olur. Bu hikâyede ise adam İspanyalı'dır. Ama yine Mısır'a gitmesi yani piramitlere gitmesi söylenir. Yolda başına olmadık işler gelir, tasavvufu öğrenir, simya öğrenir vs. Yani tek fark karakterin Batılı ve Hristiyan olması, yolda edindiği tecrübelerinde tasavvuf değil Simya ile açıklanması. Kitap bitince yazara ait hiçbir şey olmadığını hissettim. Hikâye Mevlana'ya ait, adamın başına gelenler tasavvuf eserlerinde geçen hikâyelerden derleme yada eski ahitten alıntılar, birazda felsefe taşı ve yaşam iksiri efsanesi eklenmiş. Kısacası yazar Mesnevî ve tasavvuf okumalarını Hristiyan ve Yahudi kitaplarındaki İsrâiliyyat ile birleştirip bir kitap ortaya koymuş. Asıl şaşılacak olan bu şekilde bir derlemenin çok orijinal bir eser gibi klasikleşmiş olması ve bu kitabın defalarca ödül alması. Onunda sebebi eski bir eser olması ve yazarın Batılı olması sanırım. Bugün bir Türk çıkıp böyle bir eser yazsa tefe tutulur.
SimyacıPaulo Coelho · Can Yayınları · 2024246,5bin okunma