102 nolu derse girmeden 101'i almayı unutmayın. 101 için: #212497578
Sene 2000lerde okumuştum bu kitabı ve öncül kitabı Uzaklardan Gelen Yabancıyı. Yıllar içerisinde muhtemelen bir arkadaş okuyacağım diye almış, geri de getirmemiş tahmin edeceğiniz gibi. İşte bu sebeple artık kimseyle kitap paylaşmıyorum çok yakınlarım hariç.
Sene oldu 2020ler. Yaş ilerledi tabi. Bayramlarda memlekete gidiyoruz. Bu gidişlerin birinde annem bodrumu düzenlememi istedi. Kısa keseyim, dolabın birinden "Uzaklardan Gelen Yabancı" kitabı çıktı. Bu sefer 25 yaşındaki halinden daha da beter, nemlenmiş, kırışmış, üzüntüden yalnızlıktan sapsarı olmuş. Şöyle bir baktım bu neydi diye, tabi hatıralar bir anda hücum etti beynime. Sanki beynim milisaniyelerle yarışırcasına bir sürü çıktı veriyor bana, ben de havada yakalamaya çalışıyorum. Hemen o köhne ortamda altıma bir tabure çekip hızlıca göz attım kitaba. "Aa!" dedim bunun bir de devam kitabı vardı "Merih'te Dört Hafta" diye. O akşam ilk kitabı bitirip Merih'te Dört Haftanın siparişini verdim ikinci el kitap sitelerinden.
İlk okuyuşumun üzerinden geçen yaklaşık 20 yıl sonrasında kitabı elime alıp, okuyup, kütüphanemin en nadide eserleri arasında kaldırmam bir oldu arkadaşlar. Şimdi "kitabı okurken geçmişe dalıp hatıralarla dans ederek kitabın verdiği etki coşkuya dönüşmüş arkadaş, o yüzden bu kadar beğenmişsin" diyebilirsiniz. Haklı da olabilirsiniz bir nebze. Fakat aranızda bilimkurgu-macera türüne ilgi duyan veya bilimkurguya ilgi duyan, ya da maceraya ilgi duyan :) varsa kesinlikle denemeli diye düşünüyorum. Kitap şu an 48 yaşına girmiş. Ve yaklaşık 23 yıldır hayatımda. Ben bu geçen yıllarda kendisinden razıyım :D
Israrla türü sevenlere tavsiyemdir bu "Kayıp Hazine".