2023 54. kitabı
Gül, 1896 yılı baharında Adapazarı’nın Süleymanbey Köyü’nde fakir bir ailede dünyaya gözlerini açmıştır. Bahçesine güller eken annesi ise adını Gül koymuştur. Ondan iki yaş büyük ablası Hatice ona bakmış, ikisi beraber büyümüşlerdir. Böylelikle Gül altı yaşına gelmiştir. Ancak bir gün evlerine yan köyden yaşlıca bir kadın gelmiş ve İstanbul’dan zengin bir ailenin Gül’ü evlatlık almak istediğini söylemiştir. Aradan haftalar geçmiş ve yeni ailesi Gül’ü almak için köye gelmiştir. Gül ise bundan sonra İstanbul’da yaşayacağı ailesinden başka ailesi olmadığını fark etmiştir. Artık Gül değil, Feride’dir. Küçük yaşında adab-ı muaşeret kurallarını öğrenip, bir hanımefendi olmak için dersler almaya başlamıştır. Bir akşam Osmanlı ordusunun en önemli isimlerinden biri eşi ile beraber misafirleri olmnuştur. Tabi bir de oğulları Selim... İlk o akşam karşılaşmışlar, Selim onu koruyup kollamış ve hiçbir zaman ayrı kalmamışlardır. Ta ki Selim askeri okula gidene kadar… Feride ise bu dönemde hikayeler yazmaya başlar ve bunları okuyan Selim’in desteği ile hikayeleri dergide yayınlanmaya başlamıştır. Lakin hayat bu kadar güllük gülistanlık değildir. Kapılarında bekleyen bir savaş, büyüyen ve sınanacak bir aşk ve daha nice zorluklar vardır. Dönem kitaplarını seviyorsanız kesinlikle okumanız gereken bir eser olduğunu düşünüyorum. Tadı damağımda kaldı desem yeridir.Hatta biraz daha uzun olsun isterdim.Feride'nin küçüklüğünde yaşadığı zorluklar, aynı zamanda ablası Hatice’nin yaşadıkları, o dönemde gerçekleşen bazı olaylar beni çok etkiledi.O dönemde Selim kadar kadına değer veren, çalışma, düşünce ve özgürlük alanına karışmayan başka bir erkek olduğunu düşünmüyorum.Savaşın getirdikleri, dönemin sosyo-kültürel düzeni, siyasi bazı olaylar kitaba çok güzel yansıtılmıştı. Aynı zamanda gerçek bir hayat hikayesine dayanarak yazılması kitabı benim için mükemmel kıldı. Sizlere de tavsiyemdir.
ÜsküdarlıÖznur Nizam Piantoni · Luna Yayınları · 202315 okunma