2023
Luna Yayınları

2023 18. kitabı
"Ne kadar acı... Yeniden mektup yazabilmek için anlayışlı bir kocaya ihtiyaç duyması ve bu kadarcık bir özgürlüğün sanstan sayılması ne kadar acı," dedim." Kimilerinin, "Gül," kimilerinin, "Feride" diyerek seslendiği, birçok gönlüyse "Üsküdarlı, " mahlasıyla kazanmış 1896 yılının baharında Adapazarı'nda başlamış sonrasında İstanbul'a uzanmış bir kadının hikayesi kitabımız. Gerçek bir hayat hikayesinden esinlenerek yazılan kitabımız dönemin bütün şartlarını da aktarıyor satır aralarında bizlere. Günümüzde hala ragbette olan erkek çocuk isteğinin en tavanda olduğu yıllar, kız çocuklarının bir eşya gibi görülmesine zemin hazırlarken, bundan nasibini alan küçük bir kızın en büyük sansızlıgının en büyük şansına dönüşünü; bir tarafınız buruk ama bir tarafınız da o kadar mutlu okuyorsunuz. Yazarın akıcı, sade ve en önemlisi de tarafsız olarak anlatımını çok beğendim. Olayları abartmadan, bizi hüzün deryasına sürüklemeden kaleme alışı bana Şems -i Tebrizi'nin; " Düzenim bozulur, hayatım alt üst olur diye endişe etme. Nereden biliyorsun hayatının altının üstünden daha iyi olmayacağını?" sözünü hatırlattı. Yokluktan varlığa, darlıktan genişliğe, cahillikten kitlelere dokunan bir kaleme dönüşün, mücadele ve azmin öyküsü aynı zamanda Milli Mücadele Dönemi 'ne de değiniyor. Güçlü kadın hikayelerini ve dönem kitaplarını okumayı seviyorsanız kesinlikle tavsiye ederim. İkisi bir arada kahve keyfi tadında bir kitap . "İnsan daima sevdikleriyle sınanır derler." Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Hadi yorumlarda buluşalım. #üsküdarlı #öznurnizampiantoni Meltem Kırıkoğlu #lunayayınları
Edebiyat & Roman
2023 104. kitabı
Okunma: 17 Temmuz 2023 14:56
Öznur Nizam Piantoni ~ Üsküdarlı Sfy 175 ️Gül Feride..... ️1896 yılında Adapazarı'nın Süleymanbey köyünde dört kız çocuğu olan çiftçi bir ailenin erkek olur ümidiyle beşinci kız çocuğu olarak doğdu. Ülkenin zor yıllarında karnını zar zor doyuran bir ailedir Gül'ün ailesi.Gül henüz altı yaşındayken İstanbul'dan gelen varlıklı ,fakat çocuğu olmayan bir aile tarafından evlat edinilir. Küçük yaşında ailesinden ayrılmak istemeyen Gül, çok daha iyi şartlar altında yaşayacağını düşünülerek ve aldıkları para yardımı karşılığında verilirken sesini çıkaramaz. Ona en çok dokunansa bir büyüğü olan ablası Hatice den ayrılmaktır. ️Fakat yeni annesi Havva hanım ve İbrahim bey Gül'ün hayatımdaki en büyük şansı olmuştur. Çok sevecen,iyi kalpli ve eğitimine çok önem bir ailedir. Gül artık Feride ismiyle onların kızı olmuş, piano dersleri, okuma yazma,adab-ı muaşeret dersleri almaya başlamış kısa sürede köyden gelen küçük Gül köşkün kibar ve güzel kızı Feride olmuştur. En yakın aile dostları Osmanlı ordusunun önemli isimlerinden Hasan Bey, eşi Cevriye hanım ve oğulları Selim ile tanışmıştır. ️Selim on, Feride henüz altı yaşındayken başlayan bu arkadaşlık yıllar içinde çok nahif, tertemiz ve bi dolu fedakarlık gerektiren aşka dönüşmüştür...Yıllar ülkenin kurtuluş mücadelesine girdiği yıllardır ve Selim içinde vatan ve Feride aşkıyla cepheden cepheye koşmaktadır.Selim in büyük teşvikleri ile yazarlığa başlayıp dergide "üsküdarlı" mahlası ile yazıları yayınlanan Feride her gününü Selim in sağ salim dönmesini beklerken ailesi bir anda çok başka yerlere savrulacaktır.... ️@oznurrnzm kaleminden gerçek hayattan esinlenerek yazılmış muhteşem bir dönem romanı okudum, emeğinize,yüreğinize,kaleminize sağlık olsun, olsa bir bu kadar daha okurdum konusu, karakterleri,anlatım dili ile çok çok
2023 153. kitabı
Okunma: 03 Ağustos 2023 00:00
Gerçek hayattan esinlenilmiş kurgu okumayı seven kitap dostlarım için harika bir tavsiyem var #üsküdarlı . Kitap bizi Osmanlı'nın son zamanlarına ve Cumhuriyetimizin ilk yıllarına götürüyor. Azimli , başarılı bir yazar, güçlü bir kadın olan "Üsküdarlı" mahlası ile dergilerde hikayeler yazarın Feride' nin hayatına konuk oluyoruz. Adapazarı'nın bir köyünde fakir bir çiftçinin beşinci kızı olarak hayata gözlerini açmıştır Gül. Altı yaşına geldiğinde ailesi onu İstanbullu bir aileye evlatlık olarak vermiştir. Bize kendi ağzı ile anlatır hayatını "Gül" Feride. İlk ailesi ona Gül adını vermiş, yeni ailesi de Feride . İyi bir eğitim alır, kendisini geliştirir Feride. Aile dostunun oğlu olan Selim ile önce arkadaşı sonra da sevdiği olur. Onu yazma konusunda destekleyen kişi olmuştur Selim . İki gencin sevgisi ,aile ilişkileri, toplumun farklı kesimlerindeki yaşayış ve hayata bakış açısındaki farklar , dönem İstanbul'unda yaşananlar, ülkenin hali, cephedeki askerin psikolojisi ,... Yazar Feride'nin hayatını anlatırken henüz perspektiften bize o zamanı da anlatıyor aslında. Kitabın birinci tekil şahıs ağzıyla yazılmasını, samimi, içten ve sade anlatımı çok sevdim . Damağımda leziz bir tat bırakan bu kitabı sizlerin de çok seveceğini düşünüyorum Yazar. kalemi çok kuvvetli. Yeni kitaplarını görmeyi ve bu kitabın daha geniş bir kesime ulaşmasını çok isterim Üsküdarlı Öznur Nizam Piantoni
2023 26. kitabı
Okunma: 11 Temmuz 2023 17:20
ÜSKÜDARLI Yazar: Öznur Nizam Piantoni "Bu nasıl anlatılır bilmiyorum. Yıllardan beri asker olmak, cepheye gidip savaşmak istedim. Ancak savaşta yaşananlar ne mektepte öğretilenlere ne de anlatılanlara benziyor. Biliyor musun, bir arkadaşımı gözümün önünde kaybettim. O acı içinde son nefesini verirken benim elimden hiçbir şey gelmedi." . HAYAT NE KADAR KISA DEĞİL Mİ? ♡ Herkese Merhaba Bugün sizlere gerçek hayat hikâyesinden esinlenerek yazılmış olan ve beni derinden etkileyen harika bir kitap bırakıyorum. Kitabın kapak tasarımını görür görmez konusunu inceledim ve bu kitabı kesinlikle okumalıyım dedim. Yazarın anlatımı öyle içten, öyle güzeldi ki.. Çocuklukta tohumları ekilen nahif bir aşk hikâyesini merkeze alarak okuyucusunu bir zaman yolculuğuna çıkarıyor. Daha ilk sayfadan hikâye öylesine derin işliyor ki yüreğe, devamında yaşananları okurken yer yer boğazım düğümlendi. Kitapla ilgili tek eleştirim, kısa olmasıydı.. Bu hikâyeyi daha uzun ve daha kapsamlı okumak isterdim. . Gül Feride 'nin hikâyesi 1896 yılının baharında, Adapazarı 'nın Süleymanbey köyünde başlar. Dört kız çocuğundan sonra erkek olur umuduyla, dört gözle beklenen doğumdan sonra beşinci çocuklarının da kız olmasıyla ailenin tüm hayalleri suya düşer. Hayvancılık yaparak ve tarlaları ekip biçerek geçimini sağlayan ailenin, her günü bir diğer günle aynı şekilde geçiyordu. Bir gün yan köyden yaşlıca bir kadının gelmesi üzerine Gül'ün hayatı tümden değişecektir. Neden mi? Çünkü İstanbul'dan bir aile Gül 'ü evlatlık edinmek istiyordu ve bunun için de oldukça yüklü bir para desteği verecekti. Yeni evinde, yeni ailesine alışmaya çalışan Feride bir gece ailenin yakın dostlarının ziyareti ile Selim 'le tanışacak ve asıl hikâye de bundan sonra başlayacaktır.. Bu iki genç birbirine aşık olacak, ama maalesef ki
2023 28. kitabı
Üsküdarlı – Öznur Nizam Piantoni Merhabalar, Bugün Üsküdarlı romanının yorumu ile geldim. 1900’lü yılların başından Cumhuriyet Dönemine uzanan ve çocuklukta tohumları ekilmiş naif bir aşk hikayesini merkezine alan bu muazzam romanın her bir satırını seveceğinize eminimSizlerde okuyun ve benimle aynı duyguları paylaşın isterim #kitabınkonusu Gül, ailesi ile Adapazarı’nın bir köyü olan Süleymanbey köyünde yaşayan fakir bir ailenin beşinci çocuğudur. Annesi ve babası bir erkek evlat sahibi olmak istemiş lakin Gül’ün doğumuyla umudunu kaybetmişlerdir. Gül altı yaşına geldiğinde yan köyden bir kadın eve gelerek İstanbul’dan zengin bir ailenin Gül’ü evlatlık almak istediğini söylemiş, annesi başta razı olmasa da kızının daha iyi bir geleceği olmasını isteyerek kabul etmiştir. Gül’ün adı artık Feride’dir ve bir köşkte yaşamaya başlamıştır. Başlarda yeni ailesine alışmakta güçlük çekse de zamanla onları benimsemiştir. Okuma yazma öğrenmiş, Adab-ı muaşeret dersleri ve piano dersleri almaya başlamış, bir hanımefendi gibi eğitilmiştir. Ailesinin yakın dostu Hasan Bey’in oğlu olan Selim ile arkadaş olmuşlardır. Feride zamanını kitap okuyarak ve bir şeylere yazarak geçiriyordur. Feride ve Selim zamanla birbirine bağlanmış ve ayrılamaz olmuşlardır. Selim Harp Okulu’nu kazanınca ayrılacak olmak onları üzmüştür. Selimin zorlu günleri aylarca dönmeyişleri Feride’nin gözlerini yollarda bırakıyor olsa da mevzu bahis vatan olduğundan sessiz kalmış ona mektup yazmaktan hiç vazgeçmemiştir. Cepheden izne döndüğünde birbirlerine olan aşklarını ilan ettiyseler de hayatlarında hiçbir şey planladıkları gibi gitmeyecek ve geçen yıllar onların sevdasını umutsuzluğa sürükleyecektir. #kitapyorumum Tarihi kurguları özellikle de okurken bizleri o döneme sürükleyen satırları çok seviyorum Sevgili
Roman-Edebiyat
2023 54. kitabı
Gül, 1896 yılı baharında Adapazarı’nın Süleymanbey Köyü’nde fakir bir ailede dünyaya gözlerini açmıştır. Bahçesine güller eken annesi ise adını Gül koymuştur. Ondan iki yaş büyük ablası Hatice ona bakmış, ikisi beraber büyümüşlerdir. Böylelikle Gül altı yaşına gelmiştir. Ancak bir gün evlerine yan köyden yaşlıca bir kadın gelmiş ve İstanbul’dan zengin bir ailenin Gül’ü evlatlık almak istediğini söylemiştir. Aradan haftalar geçmiş ve yeni ailesi Gül’ü almak için köye gelmiştir. Gül ise bundan sonra İstanbul’da yaşayacağı ailesinden başka ailesi olmadığını fark etmiştir. Artık Gül değil, Feride’dir. Küçük yaşında adab-ı muaşeret kurallarını öğrenip, bir hanımefendi olmak için dersler almaya başlamıştır. Bir akşam Osmanlı ordusunun en önemli isimlerinden biri eşi ile beraber misafirleri olmnuştur. Tabi bir de oğulları Selim... İlk o akşam karşılaşmışlar, Selim onu koruyup kollamış ve hiçbir zaman ayrı kalmamışlardır. Ta ki Selim askeri okula gidene kadar… Feride ise bu dönemde hikayeler yazmaya başlar ve bunları okuyan Selim’in desteği ile hikayeleri dergide yayınlanmaya başlamıştır. Lakin hayat bu kadar güllük gülistanlık değildir. Kapılarında bekleyen bir savaş, büyüyen ve sınanacak bir aşk ve daha nice zorluklar vardır. Dönem kitaplarını seviyorsanız kesinlikle okumanız gereken bir eser olduğunu düşünüyorum. Tadı damağımda kaldı desem yeridir.Hatta biraz daha uzun olsun isterdim.Feride'nin küçüklüğünde yaşadığı zorluklar, aynı zamanda ablası Hatice’nin yaşadıkları, o dönemde gerçekleşen bazı olaylar beni çok etkiledi.O dönemde Selim kadar kadına değer veren, çalışma, düşünce ve özgürlük alanına karışmayan başka bir erkek olduğunu düşünmüyorum.Savaşın getirdikleri, dönemin sosyo-kültürel düzeni, siyasi bazı olaylar kitaba çok güzel yansıtılmıştı. Aynı zamanda
2023 42. kitabı
𝒰𝒮𝒦𝒰𝒟𝒜ℛℒℐ 𝙾𝚣𝚗𝚞𝚛 𝙽𝚒𝚣𝚊𝚖 𝙿𝚒𝚊𝚗𝚝𝚘𝚗𝚒 ❦ Evin beşinci kızı olarak dünyaya gelen Gül, aslında özlemle beklenen erkek çocuktu. Eh kız olur yük olur, dert olur, laf olur diyen zihniyet bir bir kız çocukların eline kalıyor, buda hayatın cilvesi. Neyse konumuz bu değil. Konumuz bu harika kitap. Akşam üzeri başlayıp ıkı saate bitti. Durun konusundan hasedeceğim. ❦Beş kız çocuğu olan anne babaya bir tabak fazla gelmiş olacak ki en son doğan Gül'ü evlatlık verir pardon aslında satarlar. Hali vakti yerinde İstanbullu bir çifttir. Ah durun zamandan bahsetmedim. Yıl 1902 henüz Cumhuriyet kurulmamış. Yeni ailesi Gül'ü almaya gelir ve o artık İstanbul'da bir köşkte yaşayacak olan, evin biricik kızı Feride'dir. İyi eğitim alır, anne babasını hiç mahçup etmeden büyür. Fransızca dersleri alır ve piyano öğrenir. Okula gitmez ama evde özel hocalardan dersler alır. Çok kitap okur hatta kalemi kuvvetli bir genç kız olur. Hikayeler yazar, bu hikayelerini hem çocukluk arkadaşı hem evlenmek istediği Selim okur ve dergide yayınlanması için arkadaşına götürür. Boylelikle Gül'ün yazarlık hayatı da başlar. Selim Askeri okulda eğitim almıştır. O yıllarda vuku bulan şavaşlarda göreve gider işte hikayemiz bundan sonra başkalaşıyor. Feride ve ailesinin hayatları değişiyor. Birileri giriyor birileri çıkıyor. Vallahi bundan sonrasını siz okuyun öğrenin efendim. Ben bayıla bayıla okudum. Ah savaşta şehit düşecek, ah aralarına kara kedi girecek aman eskı aılesi pislik yapacak diye diye yüreğim ağzıma geldi okurken ama korkmayın onlar olmadı çok daha başka şeyler oldu. Bu arada bu hikaye gerçek hayattan esinlenerek yazılmış. Yok artık demeyin çok yakınımda buna çok benzeyen iki hayata şahıt oldum. ❦ Yazarımızın kalemini çok beğendim. Akıcı ve gereksiz ayrıntı yok. Umarım yazmaya devam eder. Hele böyle
2023 84. kitabı
Selam canlar. Bugün sizlere yepyeni bir kalem,yepyeni bir kitapla geldim. Kitabın kurgusu, yazarın anlatım dili, konunun işlenmesi gerçekten çok güzel ve başarılıydı. Ben kitabı çok severek okudum. İçerisinde tarihin geçtiği konuları çok severim. Bu kitapta o kitaplardan bir tanesiydi.Güzel işlenmiş akıcı bir kitap arıyorsanız tavsiyemdir. #konusu Adapazar’ın Süleymanbey köyünde dört kız çocuklu bir ailenin beşinci kızı olarak dünyaya gelmişti O. Ailesi dört kızdan sonra erkek çocuk beklerken yine kız olması üzerine hayal kırıklığına uğramış, çok da umursamadan adını Gül koymuşlardı. İşte böyle başlamıştı Gül’ün hayat hikayesi. Ailesinin durumu hiç de iyi olmayan Gül çoğu gün yarı aç yarı tok bir halde altı yaşına kadar gelmişti. İşte ne olduysa o zaman oldu. Maddi sıkıntılar yaşayan ailesi Gül’ü İstanbul’dan gelen çocukları olmayan bir aileye para karşılığında evlatlık verirler. Zengin aile evlatlık verilmesinin ardından Gül’ün hayatı tamamen değişir. Kendisini evlat edinen aile hem çok zengindir,hem de çok büyük sevgili doldururlar. Gülü öz evlatları gibi bağırlarına basıp, tüm imkanlarini önüne sererler. Bu arada ismi de değişir Gül’ün. Yeni ailesi ona Feride adını koyarlar. Feride yeni hayatına ayak uydurmaya çalışırken, yeni ailesinin yakın dostları ve çocukları ile de kaynaşmaya başlar. Tabi en çokta Selim ile. Daha on yaşındayken Selim, Feride’ye büyüyünce onunla evleneceğini söyler. Aradan yıllar geçer ve Selim asker olmaya karar verir. Bu arada Feride’nin de yazmaya karşı büyük ilgisi vardır. Hayatları tam da istedikleri gibi devam ederken bir anda savaş patlak verir ve her şey bir anda değişir. Devamı ve daha fazlası kitapta sizleri bekliyor.