·191 syf.····Okunma: 12 Temmuz 2023 14:48 Yürümenin Felsefesi kitabının ününü duyup 23. baskıya yetişenlerdenim . Kitap Fransız felsefe profesörü Frederic Gros ‘un kaleminden çıkma . Kitabın adında felsefe olması sizi kitabın dilinin ağır olacağı kuşkusuna düşürmemeli . Gayet anlaşılır bir dile sahip. Kitabın içeriğinde tarihe adını kazımış farklı alanlardaki kişiliklerin hayatlarında yürüme eylemini ön plana neden aldıklarını bizleri epey düşündürerek bahsediyor. Aslında şöyle düşünebilirsiniz : “Yürüme eyleminin de felsefesi olabilir mi?” diye Kitap tam olarak bu sorunun peşinden gidiyor . Kitapta bahsedilen kişilerin bu eylemi bir yerden bir yere hedef içerikli gitme durumundan tamamıyla uzaklaştırıp amaçsızca mesafeleri arasında farkında olarak yerçekimini , rüzgarın uğultusunu , kuşların sesleri kendinize arkadaşlık ederek yürümenin önemini vurguluyor çoğunlukla . Kitap aslında tam da bu farkındalığı yaşamamızı istiyor . Olaya bu açıdan baktığımızda eylemlerimizin otomatik bir hal alması her şeyin bilincinde olduğumuzu sanıp bilinçsizlik denizinde boğulma halinin kaybedenleri gibiyiz .
Kitap aslında biyografik bir nitelik de taşıyor Yukarıda bahsettiğim yürüme eylemini hayatlarının odağına oturtan kişilerin hayatlarının kısa kesitlerinden sonra bu kişileri tanımak için içinizde bir merak duygusu uyanmıyor değil . Özellikle Gandi , Jean Jack Rousseu , ,Nietzsche ,Kant gibi düşünür siyasetçi ya da hangi unvanlarıyla tanıyorsanız onların kısa hayat kesitlerinden sonra yürüme eylemini artık eskisinden daha bilinçli bir şekilde yapacağınıza şüphe yok .
Her kitap incelememin olmazsa olmazı bu kitapta da epey olan sevdiğim alıntıları sizlerle paylaşmak istiyorum .
“Yürümek spor yapmak değildir .”
“Emir vermeyi bilmek için itaat etmek gerekir. “
“Kişinin tecrübe edeceği şey nihayetinde hep kendinedir .”
“Aslında bizi yalnızlığa sürükleyen çoğunlukla başkasıyla karşılaşmaktır . Sohbet kendiliğinden ve farkılıklarından bahsetmeye götürür kişiyi .Ve bu başkası bizi tarihimiz ve kişiliğimiz içindeki , bencil ve yalanlar söyleyen özümüze taşır yavaş yavaş Sanki hep öyleymişiz gibi …”
“Eğer yürüyüş düzgün ve sürekliyse kendimi teşvik eder metheder ve kutlarım : Aferin beni taşıyan bacaklarıma …”
“Yürümek söylenti ve yakınmaları aniden susturur. İçimizde durmadan başkalarını eleştiren , kendini değerlendiren , yorumlayan izaha yeltenen sonu gelmez gevezeliği keser .“
“Çocuk hiç bu kadar güzel bir şey görmemiş olandır çünkü karşılaştırma yapmaz “
“Bir insanın zenginliğin hiçbir eksikliğinin bulunmadığını hissetmesine bağlı olduğunu dillendirmişlerdir “
“Eğer yaldızlı kapı kolları olan bir ev istiyorsanız bunun için senelerce çalışmanız ve hava durumunu ya da gökyüzünün rengini unutmanız gerekir “
“Kendi yargılarımıza saplanmışızdır .Thoreau için yürümek kendini bulmak değil , kendine yeniden şekil vermek için imkan yaratmaktır .”
“İnsanlık sürgündür çünkü asıl yurduna burada ulaşması mümkün değildir . Tüm dünya gelip geçici bir barınaktır .”
“Maddi olan şey aldatıcıdır , değişken ve görecelidir .Beden bir kılıftır ; hakikatse ruhta fikirde ve zihinde gizlidir .”
“Karnı doymuş , susuzluğu dinmiş ağrıları saymazsak huzura ermiş bir beden yaşadığını hissediyor olmak duru bir yoğunluğa ve sade bir alçakgönüllüğe sahip olmak neşenin en büyük kaynağıdır . Ne yazık ki pek çoğumuz doygunluğa ulaşmanın nesnelere sahip olmaya ve toplumsal itibara dayandığı inancını aşılayan kötü imajların tuzağına düşmüş durumdayız.”
“Asıl yürüyüş Gandi’nin sevdiği alçakgönüllülükle yapılır ve böylece ağırlığımızı zayıflığımızı sürekli hatırlarız .Yürümek yoksulların harcıdır . Fakat alçakgönüllülük yoksullukla aynı şey değildir , sınırlarımızla barışmaktır . Bu kabul haddimizi bilmeyi öğretir . Alçakgönüllülük küçük düşürücü değildir tek yaptığı gösterişi beyhude kılıp bizi sahiciliğe doğru dürtmektir .”