2023 35. kitabı
Okunma: 12 Temmuz 2023 18:54
Kurgusal kitaplar okuyan biri değilim, uzun yıllar sonra okuduğum ilk kitap ve ayırdığım zamana fazlasıyla değdiğini düşünüyorum. Yazarın kurgu içindeki tüm seçimlerinin mantıksal ve anlamsal bir derinliği var. Olay örgüsüne kattığı her sahne karakterin zihin dünyasıyla aynı bağlamda analojik veya diyalektik bir şekilde ilerliyor. Bildiğim kadarıyla romanlarda bir olay örgüsü vardır ve bu olay örgüsünün karakter üzerindeki izlenimi, etkisi ve evrildiği durum anlatılır. Ama bu romanda Yazar, ufak bir olay örgüsü seçip, zaten yaşayan karakterini edebi dünyada anlatmak için olay örgüsünü araç olarak kullanmış görünüyor. Çünkü romandaki karakterin zihin dünyası, hikayenin önüne geçebilecek kadar etkileyici. Kitaba karakterin zihin dünyası ile giriş yapıyoruz, adı ve kendisi hakkında tam olarak bir şey bilmiyoruz.  İnsanı, toplumu ve olguları sorgulayan, olması beklenen ve onun olmayı tercih ettiği varoluşsal duruş arasındaki çatışmalarıyla yaşamını sürdürürken, sokakta gördüğü bir kediyi eve almasıyla, eleştirdiği ve kaçındığı biyolojik varoluşun diktası evinde, en yakınında ona başkaldırarak kendisini gösterir. Üreyen, çoğalan kedileriyle vicdan ve mantık çatışması gitgide işleri zorlaştırırken karakter bir karar almak zorunda kalır. Karakterin zihni ve olay örgüsü öyle bir hal alıyor ki, kaldığı sıkışmışlık okuyucuyu bile boğacak türden. Yazarın gelişim alanı olarak şunları gördüm; karakterin zihninden gerçek dünyaya geçişi çok keskindi, birkaç paragraf okuduktan sonra ayaklarımızın yere bastığını anlıyoruz. O geçiş daha iyi  nasıl yapılabilirdi hiçbir fikrim yok, belki de bunu kavrama zayıflığı -kurgu okumadığım için- bendedir, bilemiyorum. Son bölüm olan 13 de çok aceleye getirilmiş, öyle bir karar öncesi uzun bir iç hesaplaşma olmalıydı. Yüksek bir ihtimal okuyucuyu sıkma kaygısından dolayı çok uzatmadan bitirmeyi hedefledi ama aksine, asıl uzatılması gereken son bölümdü. Karakterin iç ve dış çatışması çarpıcı bir şekilde derinleştirilebilirdi.. Bunun dışında son derece zekice ve özenle dizayn edilmiş. Kitabın isim seçiminden, olay örgüsünün kediler olmasına kadar, her şey, karakter ile uğursuzluk analojisi çok başarılı aktarılmış. Keşfedilmemiş, pek bilinmeyen bir yazar ama emeği ve kalemi okunmaya değer, tavsiye ederim.
13Alpay Eglenen · Kaos Çocuk Parkı Yayınları · 202014 okunma