2023 87. kitabı
CEVİZ SORUYOR: HANGİ YAZAR İLE AYNI RUHU PAYLAŞIYORSUNUZ #karanlıktırinsanınruhu #edgarallanpoe Edgar Allan Poe Stephen King'den sonra en sevdiğim yazar. Kendisi ile kesinlikle ev arkadaşı olabilirdim Çünkü ruhumuz o kadar birbirine benziyor ki Çok fazla Poe ile alakalı hikayelerimde ne de gönderilerimde bir şey bulabilirsiniz ancak kendisine ait bir rafım var ve yazdığı her şeyi daha önce okudum. Aforizmalar ise aslında tüm kitaplarda kendisinin söylediği cümlelerden oluşuyor kitabın içinde çevirmen var ama nerden çevrildiği verilmemiş. Yani bu kitap aslında yayınevinin kendisinin oluşturduğu bir kitap ancak içerisindeki her bir cümlenin hangi kitaptan çevrildiği yazılmalıydı diye düşünüyorum. Sanki aforizma başlığı altında Google'dan yazarın bütün sözleri aratılıp direkt çevrilmiş. O yüzden aslında yayınevinin bu serisini hiç almadım sadece bu kitap ve Stefan zweig'ın aforizmaları elimde var. Google'dan açıp okurum zaten sadece koleksiyon olsun diye bu ikisini almıştım. Poe, hem kişilik olarak hem de sanat anlayışı olarak çok farklı bir yazar ve şair. Karanlık ve garip edebiyatın öncülerinden biri olmasına rağmen oldukça da duygusal. Bir sabah, soğukkanlılıkla, boynuna ip bağlayıp onu bir ağacın dalına astım; - gözlerimden yaşlar süzüle- rek ve kalbimde en acı verici vicdan azabını hissederek astım onu - onu astım çünkü beni sevdiğini biliyor- dum ve gücenmeme hiçbir zaman neden olmadığını hissediyordum; onu astım çünkü bunu yapınca - günah işlediğimi biliyordum - öyle bir günahtı ki iş- leyince ruhumun güvenliğini tehlikeye atıp - böyle bir şey mümkünse tabii - ruhumu En Merhametli ve En Zalim Tanrı'nın sonsuz merhametinin bile ulaşa- mayacağı bir yere koyacaktı. İnsanlar bana deli diyip duruyorlar; ama deliliğin zekânın zirve noktası olup olmadığı - bu denli muhteşem olup olmadığı - bu derece derin olup olmadığı - hastalıklı düşüncelerden doğmayıp - genel algıya zıt düşen şeylere çok sevinen bir beyin mizacından ortaya çıkıp çıkmadığı sorusuna henüz cevap bulunmuş değil. Ve sonra, mezardaki uykunun nasıl da hoş olabileceği düşüncesi, tıpkı bir müzik notası gibi, düşlerime gizli- ce sokuluverdi #aforizmalar #quotes
Karanlıktır İnsanın RuhuEdgar Allan Poe · Aylak Adam Yayınları · 20161,190 okunma