Bilinmeyen Adanın Öyküsü
2023 9. kitabı
Kitap, adı bilinmeyen bir adam,bir kadın,bir tekne ve bir adanın uzun öyküsü. Bilinmeyen adaların kalmadığına inanılan bir dönemde denizcilikle, denizle uzaktan yakından hiçbir ilişkisi olmayan,amacı ve hayalini gerçekleştirme yolunda krala kafa tutan bir adam vardır.Bu adamın cesaretinden güç alan kraliyet temizlikçisi bir kadın bu adamın peşine takılıp gider. Bu adam ve bu adamın peşinden giden kadının bilinmeyen bir ada arama cesaretini gösterdiği öyküyü okuyoruz. Kralın kapısında üç gün yattıktan sonra mürettabatsız, sağlam olup olmadığı belli olmayan bir tekne alan adam denize açılmadan hazırlık yapmaya çalışır. Bu aşamada okuyucuya verdiği ders insan,amaçları ve hayallerini gerçekleştirmek için ne zaman adım atar o zaman hayaline ,amacına bir adım daha yaklaşır. Bilinmeyen ada, tekne, yelken, kral, kadın gibi kavramlar üzerinden metaforik anlatımlar var. . . Okuyanın kesinlikle mutlu olacağı bir kitap. Cümlelerde ve anlatımda #josésaramago nun ince işçiliği var . . Her insanın bir bilinmeyen adası o adaya giden bir teknesi var. Kitap bittiğinde taşlar yerine oturdu. Kendini bulma öyküsü . . "Kendinden dışarı çıkıp kendine bakmadıkça kim olduğunu asla bilemezsin. "
Bilinmeyen Adanın ÖyküsüJosé Saramago · Kırmızıkedi Yayınevi · 200927bin okunma