2023 182. kitabı
Davranışlarımız ne kadar özgür hiç düşündünüz mü bilmiyorum ama onları gün yüzüne çıkarırken, ne kadar çok dış çevre unsurlarından etkileniyor kimbilir. Acaba sadece içimizden geldiği gibi mi, yoksa insanları dikkate alarak mı davranış geliştiriyoruz? Birey ve toplum birbirini bütünleyen bir döngü gibi, ayrı ayrı ele alınamaz şüphesiz. Bu nedenle davranışların da kendince sosyal bir düzeni oluyor. Kitabın başlangıcında yer alan sosyal psikoloji ve davranışçılık kısmı ile konunun çerçevesi detaylı bir şekilde çizilmiş. Bireyin algısı ve deneyimler de bu noktada önemli bir gerçek olarak karşımıza çıkıyor. Davranışçılık, zihin, benlik ve organizma, insan toplumunun temeli gibi konulardaki alt başlıklar ile son derece önemli ve konuya ilişkin düşünce zeminli bir güzergah sunuyor. Tabi insan ve yaşam denilince, bu iletişim sürecine etki eden sayısız unsur var. Sonuçta bu bir etki ve tepki sonucunda şekillenen bir çizelge şeklinde yorumlanabilir. Tam da bu noktada bu süreci doğru bir şekilde yorumlayıp, karşılık vermek daha sağlıklı bir şekilde anlam yüklememizi sağlıyor. Peki benlik kavramı konunun neresinde derseniz, kişinin içinde bulunduğu sosyal grubun benlik yapısı ile uyumlu bir benlik geliştirir. Dolayısıyla söz konusu olan sosyal grubun davranış şekillerini yansıtıyor her birey de. Kitap zihin, benlik ve toplum çerçevesinde 1927-28 yıllarındaki Mead'in Chicago Üniversitesi'nde vermiş olduğu sosyal psikoloji derslerinin notlarından oluşmuş, oldukça detaylı bir anlatıma sahip.
Zihin, Benlik ve ToplumGeorge Herbert Mead · Cem Yayınları · 202242 okunma