Puan vermedi·115 syf.··Beğendi
···Okunma: 24 Temmuz 2023 22:16 İsmet İnönü'nün 100. yıl önce 24 Temmuz günü Lozan'da imza attığı antlaşma, üç ay sonra ilan edilecek Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu belgesidir. Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde kurulan yeni devletin bağımsızlığının ve egemenliğinin tanınmasıdır. İmzaların atılmasının üzerinden geçen bir asrin ardından "Lozan hezimet mi, zafer mi?" tartışması, bugün anlamını yitirmiştir. Lozan o günün şartlarında sağlanabilecek en iyi uzlaşıdır ve Birinci Dünya Savaşı'nı sona erdiren antlaşmalar içinde varlığını bugün de sürdüren tek kalıcı antlaşmadır. 100. yılında Lozan barışını kapak konumuz yaptık. Uluslararası hukuk alanındaki en saygın isimlerden Riza Türmen ile Lozan'da kesintilerle sekiz ay süren müzakereleri, diplomasi masasında yaşananları konuştuk. Ayşegül Parlayan, Tarihçi İlber Ortaylı Hocamız ile birlikte dört yıl önce Lozan kentine giderek arşivlere girmiş ve antlaşmayla ilgili önemli bir dosya hazırlamıştı. Bugün artık yapılması pek kolay olmayan Lozan dosyasını tekrar anımsıyoruz. İstanbul'un popüler tarihi denilince akla ilk gelen isim olan Reşad Ekrem Koçu'nun başyapıtı "İstanbul Ansiklopedisi"nin yayımlanmamış bölümleri gün yüzüne çıkıyor. Salt ve Kadir Has Üniversitesi iş birliğiyle hazırlanan "Başka Kayda Rastlanmadı" sergisi, bizleri Reşad Ekrem Koçu'nun eşsiz arşiviyle buluşturuyor. Sergiyi hazırlayan ekipten Mimarlık Tarihçisi Bülent Tanju, Araştırmacı Cansu Yapıca, Salt Programlar Sorumlusu Gülce Özkara ve Arşiv Uzmanı Masum Yıldız ile hem sergiyi hem Koçu'nun İstanbul'unu konuştuk. Büyük şair Nazım Hikmet, 60 yıl önce aramızdan ayrıldı. Feza Kürkçüoğlu, Nazım Hikmet'i 1935 yılında Şehir Tiyatrosu'nda sahnelenen "Unutulan Adam" oyunuyla anıyor. Türkiye ile Gürcistan arasındaki diplomatik ilişkilerin bir asırlık tarihi var. Gürcistan'in Ankara Büyükelçisi George Janjgava, iki ülke arasındaki ilişkilerin 100 yılını ve ilk sefir Simon Mdivani'nin hikâyesini Atlas Tarih için yazdı. 3 Haziran 2023 günü tarihçi, yazar ve akademisyen Prof. Dr. Zafer Toprak'ı kaybettik. Zafer Hocamıza, Mehmet Ö. Alkan'ın kaleme aldığı yazıyla veda ediyoruz.