piyale.
2023 17. kitabı
Okunma: 21 Temmuz 2023 13:56
Ahmet Haşim'in Piyale'sini edebiyat derslerinde kitapta görmüşsünüzdür diye tahmin ediyorum hatta belki de bazılarınız eser-yazar şeklinde ezberlemek zorunda bile kaldı.Kitabı okuduktan sonra okunma sayısına baktım ve şaşırdım.Ahmet Haşim gibi edebiyat dünyasında yer edinen ve şiirin mihenk taşlarından olan birinin bu şekilde az okunması üzücü.Gerçi ülkemizde kitap okuyan insan bulmak da zor.Hatta bunu sizi Yakup Kadri'nin Ahmet Haşim ile ilgili yazdığı giriş cümlesindeki alıntıyla anlatayım 'Ey türk şairi! Senin taş attığın yer ise,hiç dalgalanmayan ve hiç ses vermeyen karanlık ve ıssız bir boşluktur.' Ahmet Haşim'in piyalesini ben beğenerek okudum ve arapça farsça sözcükler sizi çok rahatsız etmeyecekse rahatlıkla okuyabilirsiniz ama derseniz ki ben zorlanırım size göre bir kitap değil.Kitabın girişinde Ahmet Haşim'in şiir ile ilgili görüşlerini okuyoruz ve devamında da Yakup Kadri'nin Ahmet Haşimin piyalesi ile ilgili yazdığı o yorumu okuyor ve şiirlere geçiyoruz.Kitabı okurken farklı baskılarda dizelerin sıralama düzenini bilmemiz için bize arka tarafta bolca bilgilendirme yapılmış ki bu da çok güzel bir detaydı.Ve Abdülhak Şinasi'ye ithaf edilmesi de ayrı bir detaydı.Kısacası ben arapça farsça sözcüklerden rahatsız olmam ve okuma zevkime engel olmaz derseniz mutlaka okuyun ben gerçekten çok beğendim ve okunmaya değer buldum.
PiyâleAhmet Haşim · Yapı Kredi Yayınları · 2023758 okunma