···Okunma: 23 Temmuz 2023 13:50 20. yüzyılda yaşanan savaş, katliam, soykırım. Sırplar I. Kosova Savaşı'nın yenilgisini hiçbir zaman unutmadılar ve bu savaşın intikamını da Boşnak Türklerinden alacaklarını yüzyıllardır söyleyip durdular. Boşnaklılar Türk değildi onlar sadece Müslümandı ama ne yazık ki Sırplar bunu anlamadı, anlamak istemedi. Sırplar, bu intikamı I. Kosova Savaşı'ndan tam 603 yıl sonra acımasız bir şekilde Boşnaklı Müslümanlardan aldı. Bu intikam, vahşet, soykırım da bütün dünya Boşnaklı Müslümanlara kulaklarını kapattı, Birleşmiş Milletler de dahil. 1992 Ramazan Bayramında Sırplar her yere bir kağıt parçası asmıştı ve o kağıtta şu yazıyordu:
Baliya yebem ti ya mater
Unutmayın ki, Müslümanlar olarak bu bayramda kanlı baklava yiyeceksiniz.
Gerçekten de öyle oldu acımasız Sırplar yaptıkları soykırım ile Bosna'yı kana bulamıştı. Boşnaklı erkekler öldürüldü, kadınlar ve kız çocuklarına yüzlerce kez tecavüz edildi ve herkese akıllara gelmeyecek şekilde işkenceler yapıldı. 11 Temmuz 1995 yılında soykırımın üstüne bir soykırım daha eklendi. Birleşmiş Milletler'in Bosnak-Hersek'te güvenli yer dediği yerde bir soykırım gerçekleşti, Srebrenitsa soykırımı. Boşnak Müslümanlar canlarını memleketini korumak için savaştığı sırada Avrupa Birliği, Bosna'nın bağımsız bir devlet olduğunu kabul etti dalga geçer gibi çünkü ölürken bağımsız ve özgür olduğunu söylemek Bosnalılarla alay etmekten başka bir şey değil. Boşnaklı Müslümanlara senelerce kin besleyen ve bu acımasız katliamı yapan Sırplar eskiden kahve içtikleri, beraber gülüp eğlendikleri, bayramlarda birbirlerine tatlılar etler gönderdikleri, paskalya gününde yumurta tokuşturdukları komşularından başkası değildi. Kimse Sırplara "dur!" demedi, kimse Müslüman Boşnakların yanında olmadı! Herkes üç maymunu oynayıp "bana dokunmayan yılan bin yaşasın" dedi! 1992 - 1995 yılları arasında olan bu soykırımda binlerce kişi öldü, binlerce kadın gençler tecavüze uğradı, binlerce kişiye ise hâlâ ulaşılamadı. Boşnaklı Müslümanlarla birlikte vicdan öldü, insanlık öldü!
Affet bizi Bosna-Hersek, affet bizi...