Puan vermedi·222 syf.··Beğendi
···Okunma: 28 Temmuz 2023 11:59 Allahın en güzel isimlerini anlatan Esmai Hüsna konusunda yazılmış en güzel eserlerden biri bence. Zaten İmam Gazali hazretleri yazdığı için tatmin olacağımı biliyordum gerçekten de öyle oldu. Ebu hureyre hzlerinin sahih bir hadisinde geçen Esma ların anlatıldığı bir kitap ve yazar en sonunda buradaki Esmaül hüsna lardan başka Esma lar da olduğunu anlatan güzel bir yazı yazmış. Şimdi kitaptan beni en çok etkileyen eamalardan bir kaçıyla ilgili cümleler paylaşmak istiyorum.
Eş-Şekur : Kulun bir nimet karşılığında yaptığı şükrün kendisi de bir nimettir. Kulun Allah'ın nimetlerine karşı yapabileceği en güzel şükür verdiği nimetleri ona karşı günahta kullanmayıp itaatinde kullanmasıdır. Bu da yine Allah Teala'nın kulunu kendisine şükreden bir kul kılması ve onu buna muvaffak eylemesi iledir.
Er-Rahim : Allahu Teala hayrı hayır için irade etmişken; şerri şer için değil içinde bulunan hayır için irade etmiştir. Allah'ın Rahim ismi rahmetinin en üstün göstergesidir ve kadınlarda bebeklerini büyüttükleri ilk yerin Rahim diye isimlendirilmesi çok hikmetlidir.
El-Hasib : Kendi kendine yetip ihtiyaç duymayan demektir. Kulun bu isimden nasibi; insan hiçbir zaman kendi kendine yetebilen bir varlık olamaz. Her zaman bir şeylere, insanlara vs. ihtiyacı olur. Bunların aracı olduğunu düşünürsek hakikatte her şeyin Allah Tealaya ihtiyacı vardır. Bu da insanın aciziyetine gösterir. O, tek olarak bazı şeyler için değil her şey için kafirdir.
Er-Rakib : Her şeyi koruyan, gözeten demektir. Kendisinden bir şeyin korunduğu kimse bu koruma ve gözetimi bildiğinde ona karşı koymaya yeltenemeyecek duruma gelince rakip diye isimlendirilir. Kulun bundan nasibi nefis ve şeytanın kendisine geleceği yeri, yapacakları hileyi ve nereden hareket edeceklerini bilerek kendisini onlardan korumasıdır.
El-Hakim : Hikmet sahibi. Her şeye hakim olan bilen, demektir. Kulun nasibi; Tüm varlıkları bilip Allah Teala'yı bilmeyen hakim diye isimlendirilemez. Hikmet ise ilimlerin en yücesidir. Allah teâlâ'yı bilen kimse diğer ilimlerde zayıf olsa dahi hakim diye isimlendirilir. Fakat kuldaki hikmetin Allah'ın hikmetine nispeti, kulun ilminin Allah'ın ilmini nispeti kadardır.
البلاء موكّل بالمنطق Bela, konuşulan şeylere bağlıdır
القناعة مال لا ينْفدُ Kanaat tükenmez bir sermayedir