Puan vermedi·520 syf.····Okunma: 31 Temmuz 2023 18:54 Bir insanın kendini gerçekleştirme serüveni. Martin Eden başlarda hayatı gelişi güzel yaşayan bunun yanında yaşamın zevkini de çıkarmayı bilen bir karakterdir. Ruth'u gördükten sonra içinde oluşan duygulardan hareketle kendini keşfetmeye başlıyor. Aşk dediği bu duygu uğruna kendini geliştirmek için elinden gelen her şeyi yapıyor. Ruth onun gözünde ulaşılmaz neredeyse ilahi bir varlık mertebesindeyken ilerleyen zamanda bunun aslında hiç de öyle olmadığını gözünde büyüttüğü burjuvanın ahlaki olarak çökmüş olduğunu keşfeder. Ünlü bir yazar olunca mutlu olacağını zanneden Martin Eden insanların ahlaksızlığı, ikiyüzlülüğü ile yüzleştiğinde ulaştığı idealin hiç de hayal ettiği gibi olmadığı gerçeğiyle karşı karşıya gelir. Gözünde büyüttüğü değerlerin yerle bir olması onun içinde boşluk duygusu oluşturur ve kötü sonunu hazırlar. "Bir sürü kitap okudu ama içindeki huzursuzluk azalmak yerine daha da büyüdü." Kitabın sonunda yüksek farkındalık mutsuzluk getirir diye düşünmeden edemedim. :(