Puan vermedi·344 syf.····Okunma: 01 Ağustos 2023 07:41 Elbette kitaptaki sonsözden cümleler yazmayacağım buraya:) Anarres Mülkiyet /Sahiplik anlayışının olmadığı Anarşist Ülke/Gezegen/Dünya için baş karakter fizikçi şunları söylüyor: Gözlerde görkemi insan ruhunun görkemini görürsünüz. Çünkü bizim erkeklerimiz ve kadınlarımız özgürdür hiçbir şeye sahip olmadıkları için özgür.(syf.194)
Urras (Urras başka bir şey değil, Cehennem Urras syf.295)diye adlandırılan Devletçi / Dünya/Gezegen /Yer ise Shev, (baş karekterin) gözünden şöyle tanımlanıyor :Siz sahipler ise sahiplisiniz. Herkes yalnız, tek başına, sahip olduğu yığınla birlikte. Hapiste yaşıyor hapiste ölüyorsunuz. Anarres'ten Urras'a gelen Fizikçi(ünvan kullanılmasından rahatsız) ile beraber ahlakı, yoksulluğu, üretimi, tüketimi, insan ilişkilerini,ait hissedemeyişi,yabancılılığı, kadın ve erkeğin konumlandığı yeri asla yanyana gelmeyecek iki farklı yaşam biçimi üzerinden sorguluyorsunuz. Kitaptaki mekânların, yerlerin, mesleklerin gerçek hayatta karşılığı yok.(Kavramların günlük hayatımızda karşılığının olmayışı da anlaşırlılığı zorlaştırıyor. ) Kitapta evliliği,ebeveynliği, çocuğu,dini inancı, fikirleri, ilişkileri, meslekleri birbirimiz üzerinde 'mülkiyet' kurma aracı olarak kullandığımızı net biçimde kabul ediyorsunuz. Sevgimizi kime karşı olduğunu ayırt etmeksizin, bir sahiplik aracına dönüştürdüğümüz günümüz dünyasında şemalarınızdaki pek çok kavramın(özellikle 'paylaşma', 'dayanışma', "sahiplik(mülkiyet)" anlamı ve algısı yeniden şekilleniyor. Kitapta baş kahraman Shev ile hayat arkadaşı Takver arasındaki özenilesi sevgi biçimi beni çok etkiledi. Bu kitabı okumak, anlamak yer yer güç olsa da okunması gereken bilim kurgu kitaplarından. Sıradışı ve çokça katkısı olan kitaplardan.Ufkunuzun açıldığını hissettikçe yazarın olağanüstü kurgusuna hayran kalacak ve iyi ki okudum diyeceksiniz.