2023 71. kitabı
Okunma: 03 Ağustos 2023 02:23
Bilimkurgu filmlerindeki “başka boyutlar” konsepti güzel bir seyirlik sunar. Birdenbire havada ışıltılı bir kapı belirir ve bazen içinden korkunç bir yaratık bazen de bizim gibi bir insan çıkar. Boyut kapısını açmak çok fazla enerji gerektirdiğinden tüm bu organizasyonun arkasında genellikle çılgın bir bilim insanı vardır. Bu noktada ekstra boyutları paralel evrenlerle karıştırmamak gerekiyor elbette. Daha doğrusu biz karıştırmasak da film yapımcıları bu hatayı yıllarca yaptı. Neyse ki paralel evren teması çok tutulunca (özellikle Fringe dizisinin bunda payı büyüktü) Dark gibi yeni diziler bu alana kaydı ve boyut kapısı teması yerini, evrenler arası geçişe bıraktı. Bunun sebebi başka boyutlar olmasının paralel evrenlerden daha az olası olması değil. Evrende gerçekten de göremediğimiz boyutlar olabilir. Fakat onları göremiyor olmamızın gayet mantıklı sebepleri var. Varlığımızın sürdüğü geometrik düzleme göre evrimleştik ve tüm algılarımız bu doğrultuda gelişti. Tahmin edebileceğiniz üzere eğer 5 boyutlu bir evrende yaşasaydık muhtemelen duyu organlarımız çok daha karmaşık olacaktı ve doğal olarak çok farklı görünecektik. Peki yaşadığımız evrende ekstra boyutları deneyimlemek mümkün mü? Bazı bilim insanlarına göre kanıt niteliğinde çeşitli izlere rastlamak mümkün olabilir. “Peki varlıklarına dair kesin kanıt bulmak bu kadar zorsa bu ekstra boyutlar nereden çıktı?” diye sorabilirsiniz. Çünkü matematik bu boyutların olabileceğini söylüyor. Matematik çoğu zaman göremediğimiz ya da doğrudan deneyimleyemediğimiz pek çok fenomeni bize önceden haber verdi. Kütle çekimi dalgaları, kara delikler ve Higgs bozonu aklıma ilk gelenler arasında. Daha geriye gidersek örneğin MÖ 2. yüzyılda Eratosthenes, Dünya’nın çevresini yüzde 1,6’lık hata payıyla ölçebilmesini, gözlem yeteneğine ve tabii ki matematiğe borçluydu. Dergi bu ay, bilgilendirirken zihin jimnastiği yaptıracak harika bir kapak konusuyla okuyucuyu bekliyor.
Popular Science Türkiye - Sayı 135 (Temmuz 2023)Popular Science Türkiye Dergisi · Popular Science Türkiye · 202332 okunma