Spoiler içerir!!
2023 13. kitabı
Okunma: 05 Ağustos 2023 14:39
Kitap bana göre 4 karakter üzerinde ilerledi. Anna Karenina , Kont Vroski, Kostantin Dimitriye Levin ve Prenses Kiti . Kitap Anna'nın kardeşinin eşini aldatması ve çocuklarının aralarında sefil olması durumu çözmek için gider ve aralarını bulup nasiyet etmesiyle giriş yapar. Bu sırada Kiti Vroski ve Levin arasında kalması kalbi Levin istesede aklı , ailesinin Vroski demesiyle Levin evlilik teklifini reddeder. Vroski Anna ile aşk yaşamasıyla boşluğa düşen Kiti hastalanır ve öleceğini düşünür. Ailesi doktor tavsiyesi hava değişimi götürür gittiği yerde diniyle daha çok ilgilenir. Bir başka ziyarette ise Levin ile karşılaşır. Levin ise deli gibi Prenses Kiti ister reddedilmesjyle toprak işlerine verir kendini onunla karşılaşmamak için elinden gelen herşeyi yapar. Karşılaşınca ise tekrar ilgisini görünce evlilik teklif eder ve evet alınca ne yapacağını bilemez evlenirler. Toprak işlerinde feragat eden Levin geçinmekte zorlanır doğum için Prensesin ailesinin yanına gidince boşluktan Vroski ve Annanın evine gider. Anna beğense de karısının kötü düşüneceğini düşünür. Bir süre sonra Levin yapacak iş bulamayınca Tanrı neden yaşarız diye düşünür. Asıl baş karakterler Anna ilk başta Vroski annesiyle samimiyet kurar. Sonra Vroski ile davetlerde karşılaşması girdiğin toplumun onu yönlendirmesiyle aşk yaşar. Bir süre sonra kocası Alexi ile Vroskiyi karşılaştırır. Kocası siyasetçi kimliğiyle mükemmel işler başaran , dindar, naif bir adamdır. Ama tam anlamıyla istediği heyecanı yaşamamıştır. Çünkü Alexi ile evlenmesi annesi Alexi yönlendirmesiyle olmuştur. Kocasının her davranışı her hareketi artık gözüne batar . Kocasını aldatığı dedikoduları ayuka çıkar. Oğlu için ayrılmayacağını ama buna dayanamadığını hep sevgilisine söyler. Hemde kendi kendime bunu tastik eder. Sonunda sevgilisinden hamile kalınca ne yapacağını bilemez öleceğini düşünür çok kötü hastalanır. Kocası sadece dostunu evde istemediğini dileğini umursamayıp evde buluşurlar. İyice hastalanıp hasta yatağında kocasından af diler sevgilisiyle vedalaşır. Kocası Alexi dindar hristiyandır bu yüzden karısını affeder. Karısı iyileşınce sevgilisiyle gider bir kızları olur . Kızı kocasının nüfusunda olması vroski rahatsız eder boşanmasını ister. Alexi oğulları senyorya iyi bir eğitim için kendini adar işine verir kendini. Vroski ile mükemmel bir hayat yaşasada düşünceleri ve toplumun bakiş açısı gitgide Annayı rahatsız eder. Kıskançlıkları baş gösterir. Vroskiyi kısıtlar. Sonunda Vroski zincirin kırıp ailesinin yanına gittiğind Anna sevgilisi terk etmek icin tren istasyonuna gider . İntihar eder. Vroski sevgilisi ölümünü savaşa gidereek atlatmaya çalışır . Bebeklerini Alexi alıp bakımını üstlenir.
Edebiyat & Roman
Anna KareninaLev Tolstoy · Martı Yayınları · 201955,6bin okunma