Puan vermedi·288 syf.····Okunma: 05 Ağustos 2023 22:20 Yaşlı Ichiro Hirosima'ya atom bombası atilinca arkadasi Hiro ve kizkardesi Keiko'yu alevlerden ve enkaz altinda kalmaktan kurtarmaya çalışır. Kendisi de yaralidir. Fakat arkadaşı kiz kardesi Keiko'yu kurtarmasi icin kendini feda eder. Ichiro Keiko'ya sahip çıkacağına dair söz verir. Hastahaneye yardim çağırmaya gidince küçük kızı bir duvar dibinde kagittan yaptığı bir turna kuşunu eline vererek beklemesi için bırakır . Geleceğine dair söz verir fakat gittiği harebe haline gelmiş hastahanede bayılır. Kendine geldiğinde günler geçmiştir. Küçük kızı aramaya çıkar fakat bıraktığı yerde bulamaz.Hayati boyunca pişmanlık duyar ve kendini affetmez. Sorduğu her yere elindeki kitabın sayfalarından bir kağıt koparıp turna kuşu yapar ve bırakır. Belki Keiko görür ve kendisine ulaşır diye. Japon inanisina göre isteğinizin gerceklesmesi icin kagittan bin turna kusu yapmak gerekiyor. Yasli Ichiro torunun yardimiyla Keiko'yu bulma umudunu tekrar kazanir. Bininci turna kuşunu yapabilecek mi?
Bu kitapta da birçok savaş temalı kitapta olduğu gibi hüzün, öfke, çaresizlik ve aynı zamanda umut gibi duyguları bir arada yaşıyorsunuz.
Kitap daha önce okuduğum Sadako kitabini hatırlattı. Bu iki kitabı okuyunca Hirosima'ya atılan atom bombasının insanlık tarihinin en büyük kara lekesi olduğunu bir kez daha görüyorsunuz.
Kitaptan alıntılar
"Olasılığı görmezden gelmek umudu yok saymaktır. Umut olmadan insan bir kabuktan farksızdır."
" Yersiz bir umut umutsuzluğun kendisinden de kötü. "
"Birinden umudu esirgemek,ondan soludugu havayı esirgemektir."