Kitaba ilk başlarken köy romanı olmasından dolayı biraz ön yargılıydım. Oldum olası köy romanları benim pek ilgimi çekmeyi başaramazdı fakat şimdi köy romanlarına bu kitap sayesinde artık ön yargılı bakmayacağım gibi duruyor.
Kitap konu olarak sıradan bir köyde yaşayan insanların arasındaki olayları , çekişmeleri ele alıyor. Yazarın anlatımıysa çok akıcı. Bu romanını yazarken yazar köyleri dolaşmış, halkın durumunu yakından görmüş, onları anlamış ve köy yaşamı müthiş bir şekilde kavramış. Halkın din ve sosyal yaşam konusundaki görüş ve deyimlerine oldukça gerçekçi bir şekilde yer vermiş. Ayrıca bazı türkülerimizi ve köy halkı arasındaki argo sözcükleri kitapta müthiş bir uyumla kullanmış.
Ölümünün üzerinden daha bir yıl bile geçmeyen anneannemi aklıma getirdi bu kitap. Okurken içimden dedim ki "İşte bizim köy, tıpkı bizim köy insanımız." Kitabı okurken köylülerin dertleri, çaresizlikleri çok iyi bir şekilde okuyucuya kavratılıyor. Köy yerindeki insanların yanına gidip onlarla birlikte tarla işi yapıyor, kağnıyla bir yerden bir yere yolculuk ediyor, ahırda ineklere, öküzlere bakıyorsunuz. Köylülerin gözünden kadın ve erkeğin aile içindeki konumu da o zamana göre abartısız ve gerçekçi bir şekilde anlatılıyor, insanları kandırmak veya kullanmak amacıyla kullanılan batıl inançlara ve dinin o zamanki dönemde ne kadar da yanlış konularda kullanıldığına dikkat çekiliyor.-Şimdiki durumumuzdan farklı mı orasını bilemem-
Olay örgüleri birbirine çok iyi bağlanmış. Köylüler birbirleri ile konuşurken içlerindeki birbirlerine karşı olan kin, nefret ve düşünceler her bir bireye özel bir iç diyalog ile verilmiş.
Yazar kitapta çok güzel betimlemeler kullanarak anlatımı pekiştirmenin yanında o günkü hükümet ve köylü arasındaki ilişkiyi bütün apaçıklığı ile günümüz okuyucularına taşıyor.
Hükümet ile köylülerin arasındaki uçurum, köylülere olan ilgisizlik ve küçümsemeler, siyasi eleştiriler her şey göz önüne alınarak yazılmış. Yazar o dönemdeki hükümetin gözüne girememiş olsa da halktan yana olan ve köylüden anlayarak insanların durumlarını ortaya koyan bir yazar olması sayesinde edebi yönünün yanı sıra karakteristik yönüne olan hayranlığım da artmış bulundu.
Kitabı edebi,eleştirisel anlatımının sürükleyici olduğu ve biraz da anneannemi, köyümüzü bana hatırlattığı için çok sevdim. Herkese tavsiye ediyorum.