Aşk Adı Altında Vahşet
2023 13. kitabı
Okunma: 09 Ağustos 2023 19:14
Herkese merhaba bu incelememde uzun bir süre de okumuş olduğum Uğutulu Tepeler’den bahsedeceğim. Öncelikle kitabın ana konusundan ve birazda içeriğinden bahsetmek istiyorum. Kitap yalın ve sürükleyici olması ile birlikte 19. Yüzyıl İngiltere’sinin dönemi ele alınarak yazılmış. İki ayrı aile arasında yapılan evliliklerle kuşaklar arası çatışmalı bir kitap olmuş. Kitap Heathcliff ve Catherine arasında olan aşkı -hiçte temiz olmayan sözde aşkı- anlatmakta. Bu aşk yolculuğunda kırılan kalpler, şiddet gören bedenler, hakaret edilen ruhlar vardı tek bir intikam uğruna… -- bundan sonrası kitap hakkında detaylı bilgi içerir -- Kitap, Uğultulu Tepelerde yaşayan Earnshawlar ailesine kimsesiz olduğu için getirilen Heathcliff ile şekillenir. Aslında kitap hakkında yazılacak çok şey var ama kısa tutmaya çalışıcağım. Bunlardan ilki de Catherine’nın Heathliff'i sevmesine rağmen Edgar ile evlenmesidir. Heathliff zengin ve dış görünüşü güzel birisi değildi. Ayrıca eğitimsizdi. Sadece bu sebeplerden ötürü başkasıyla evlilik yapan Catherine'nin gerçekten Heathliff’e aşık olduğunu düşünmüyorum. Bunun yanı sıra yıllar geçmesine rağmen Heathcliff'in intikam uğruna birçok kalbi bertaraf etmesi gerçekten aşık olduğuna ikna etmedi, bana temiz ve samimi gelmedi. aksine sevdiği kadınla evlenen adamın kardeşiyle evlenip dünyaya gelen çocuğuna şiddet uygulayıp, değersiz hissetirmesi kadar alçakçaydı aşkı. Heathliff'in acımasızca intikamını başka kişilerden alması önündeki yanlışı görememesinden kaynaklıdır bence. Mesela neden intikam almak yerine Catherine'ya olan sevgisinde bir azalma olmadı? Sonuçta en başta Heathliff’e umut verip onu beğenmediği için Edgar’a giden oydu. Edgardan ona gelen evlenme teklifini kendi aklıyla, fikriyle kabul eden yine oydu. Sonuçta Catherine onu bırakmıştı ne oğlu ne de başkası suçlu değildi. Acaba aşkın gözü kör etmesi buna mı söyleniyor rica ediyorum böyle bir şey olmasın :') Kısacası internette yazdığı gibi aşk romanı olarak ya da "çocuk dünya klasiği" olarak göremedim kitabı. Aksine aşk adı altında çevresine zarar veren, masumların hayatını karartan, sözlü ya da fiziksel şiddet uygulamaktan çekinmeyen sonunda da hak ettiğini bulan vahşet gördüm.
Sözde Sevgiler
Uğultulu TepelerEmily Brontë · Can Yayınları · 202557,8bin okunma