Puan vermedi·224 syf.··Beğendi
···Okunma: 04 Ağustos 2023 00:00 Din, siyaset ve cinsellik üçgeninde bir kurgu İtaat. Yayımlandığı dönem Fransa’da tartışmalara sebep olmuş. İsl*mofobik demişler. Houellebecq tartışmalı bir yazar, evrene pek sevgi göndermiyor. Alınganlık yapmışlar bence:) Hatta isl*m ütopyası bile denilebilir. İsl*mı çarpıtmamış, olumsuz örnekleri cımbızla seçmemiş ki kepçeyle alacağı örnekler var. Siyasal isl*mcı siyasetçileri oldukça modern, eğitime önem veren figürler. İsl*mı daha kapsayıcı, geleceğe yönelmiş bir din olarak ele almış. Din bu değil mi?
Anlatıcı orta yaşalarda, J.K. Huysmans (Tersine kitabını YKY yayımlıyor) uzmanı bir akademisyen. Entelektüel, ateist ve kadınları kendince seven bir tip. Anlatıcı, Huysmans’ın hayatıyla kendi hayatı arasında paralellikler kuruyor. 19. yy. fransız edebiyatı sevenlerin özellikle bu bölümler ilgisini çekecektir. Biz anlatıcıya dönelim:) Çok beğendiğim bir prototip oldu. Entelektüel görünen, etliye sütlüye bulaşmayan biraz sıksan kadın düşmanlığı fışkıracak, çıkarı için taraf değiştirmekten çekinmeyecek aydın bitki örtüsünün müthiş bir örneği.
Kurguda Fransa seçimlerini siyasal isl*mcıların kazanması ve şer*at yönetimine geçilmesi seyrinde ilerliyor. Seçim zamanını okurken bizim seçimleri düşünmemek de mümkün değil.
İtaat çok beğendiğim bir kitap oldu. Houellebecq dönemin siyasetine oldukça hakim ve okuru olaya fransız bırakamadan aktarıyor. Çıkarımlarını çok yerinde buldum ama hala öngörülerini ütopik buluyorum:)
“İnsan mutluluğunun zirvesine mutlak itaatle varılır.”
Michel Houellebecq’in @ithakiyayinlari ‘ndan yayımlanan üç kitabını da okudum. Üç kitabını da çok beğendim, Houellebecq’i pek sevdiğim yazarlar listesine alalım lütfen.
#başaköztürk çevirisi