2023 1. kitabı
Kitapta ilk önce monarsiye lanet edip devrim olmasını istiyorsunuz. Devrim olunca da her şey mükemmel olmuyor. Bir ütopya olmuyor . Yani kitabın çift yanlı yaklaşımını çok begendim ben. Her devrim maalesef sancili kanlı oluyor. Devrim olunca bir ütopya olmuyor. En başta devrim kalıcı olsun diye sağlam temeller atılsın diye korku pomplaniyor otortierlik hakim oluyor. Montaigne denemelerde bununla alakalı Bi yazı vardı. Devrim baslikli. Devletler toplumlar için en felaketi diyordu, yavaş yavaş iyilestirmeler yerine bir sistemi tamamen yıkıp yeni Bi sistem yaratmak kadar kötüsü yoktur diyordu. Ah şimdi bakınca montaigne tamamen yenilik karsitiymis o ayri tabii .. yine de dediği uzun süreye yaymali bir iyilesmeymis. Şu an denemeler kitabinda olmadığımız için onu yazmayacagim d. Dediğim gibi çift yönlü yaklaşmış bu kitap başta halkın sefaletini görünce ve kralın yaptığı adaletsizlikleri, krala ölum diye bagirasiniz geliyor. Daha sonra devrim olunca sen kralcisin diye onu bunu asiyorlar idam ediyorlar kellesini ucuruyorlar hahaha. Biraz da insnalarin birbiri ile benzerliği. Birilerinin zalimliginden şikayet edenler gücü eline alınca ayni zalimliğe kayıyor. Ruh adamda da birini kralci diye işinden atiyorlar. Objektif yaklaşıyor adam en iyi asker imparatorlukta yetişir diyor. Ve tak işinden oluyor. Tabii Nihal atsizin ideolojisine bakılınca kemalistlerle bir derdi mi var bilmiyorum da belki de abartmistir. Yine de güzel bir örnek demokrasi cigirganligi yapanlar kendisi gibi düşünmeyenleri yok etmeye oynuyor. Ya da her insan böyle. Ekside bir yazı okumustm. Eşi terfi edince kadınlar türban takiyormus xd. Bu insanların kaçı 20 30 sene önce türban yasağına karşı gelmiştir. Hiçbiri xd. Güç neredeyse insanların çoğu ona kayıyor. Çok az ilkeli var. Çoğu insan sözde benimsedifi davasını değil çıkarını düşünüyor. Ben de bunu söylediğim her kesmi elestirdigim için sevilmem. Fakat bu kitaptaki gibi 2 uc birbirine benziyor. Uçların birbirine benzemesi bir yana çoğu insan hatta biz de biraz omurgasiz ve korkagiz. Güç nerede olursa oraya suruklenir insanlar
İki Şehrin HikâyesiCharles Dickens · Can Yayınları · 202376,7bin okunma